Повторният избор на Иван Гешев за главен прокурор отново беше

...
Повторният избор на Иван Гешев за главен прокурор отново беше
Коментари Харесай

Вечерни новини: ВСС преизбра Гешев за главен прокурор, икономиката леко се забавя

Повторният избор на Иван Гешев за основен прокурор още веднъж беше придружен от митинг пред Висш съдебен съвет

© Георги Кожухаров Главен прокурор, бюджет и импийчмънт са трите основни думи на дъждовния четвъртък.

В София той донесе единствено тъмно небе и локви по улиците, само че във Венеция бе оповестено изключително състояние, откакто над 80% от града бяха наводнени.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От другата страна на океана пък започнаха да " валят " обществените чувания в процеса по следствие за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп. Още в първия ден Уилям Тейлър, изпълняващ краткотрайно длъжността американски дипломат в Украйна, съобщи, че негови подчинени са чули по какъв начин Тръмп упорства пред Киев за следствие на сина на неговия евентуален съперник в президентските избори следващата година, демократът Джо Байдън. С началото на обществените чувания демократите се стремят да получат допустимо най-широка социална поддръжка, в случай че решат по-късно да стартират самия развой на импийчмънт. Показанията на Тейлър дават спомагателна тежест на обвиняванията на демократите, че Тръмп е оказвал напън на Украйна да проверява сина на Байдън.

НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА ОТ ДЕНЯ

Мнозинството на Висш съдебен съвет удостовери избора си на Иван Гешев за основен прокурор макар публичната опозиция и рецензиите на президента

Какво се случи? Общественото неодобрение, митингите под прозорците на Висш съдебен съвет и отводът на президента да подпише декрет за назначение не стопираха болшинството във Висш съдебен съвет да прегласува единствената номинация за поста основен прокурор на България - противоречивата фигура на настоящия зам. основен прокурор Иван Гешев. Отново единствено четирима членове на съвета гласоподаваха срещу - ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов и съдиите Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова. Оттук нататък на ход отново е президентът, който е единствената институция, разполагаща с опция да се опълчи на този избор.

Защо се стигна до прегласуване? То се наложи, откакто предходната седмица Румен Радев върна предлагането на Висш съдебен съвет за назначението на Гешев. Въпреки претекстовете му, че процедурата единствено с един претендент е била официална и лишена от състезателност, членовете на Висш съдебен съвет през днешния ден отхвърлиха предлагането да бъде стартирана нова процедура и просто пристъпиха към прегласуване.

Това ли е краят? По конституция президентът няма алтернатива да откаже да подпише назначението на наново препоръчаната му кандидатура. Все отново той има два други хода, в случай че в действителност счита процедурата за опорочена, а претендента – за несъответствуващ и лишен от публично доверие. Държавният глава може да сезира Конституционния съд с въпроса, поставян неведнъж тия дни: дали Висш съдебен съвет е бил задължен да инициира нова процедура по желание, вместо просто да прегласува решението си. Юристи оферират също по този начин той да инициира и промени в конституцията, въвеждащи действителна отчетност и отговорност на основния прокурор. Ще откри ли Радев храброст за тази стъпка ще стане ясно идните дни.

Безпрецедентна социална реакция. Както и при първия избор на Гешев, регионът към Висш съдебен съвет бе блокиран от два митинга - на съперниците на назначението, към който се причисли и неуспялата кандидатка за кмет на София Мая Манолова, и на агитката в поддръжка на Гешев. За пръв път изборът на основен прокурор в България е придружен от митинги, които започнаха още преди месеци, когато стана ясно, че процедурата ще бъде формализирана до " съревнование с един кон ".

Порочният кръг се затваря още веднъж. Назначаването на Иван Гешев за основен прокурор наподобява предрешено още през цялото време. Вчера импровизирано изтече информация, че неговият предходник Сотир Цацаров е любимец за началник на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която седи без титуляр след оставката на Пламен Георгиев. Така основните постове, чиято фундаментална функционалност е да бъдат пазители на законността, остават под контрола на тези, които ги трансфораха в репресивни органи за изборна разпра с политически съперници и с неуместните на деня.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Още от водещите вести от деня в три фрази

Българската стопанска система леко се забавя в унисон с европейската

Темпът на стопански напредък в България леко се забавя от 3.8% през второто тримесечие на годишна база до 3.7% през третото. Спадът съответствува с общата наклонност в Европейски Съюз и се дължи значително на по-слабо вътрешно ползване . Германия съумя да избегне влизането в криза , само че на практика стопанската система й стагнира, откакто регистрира алегоричен растеж от 0.1% през интервала юли - септември.

Първият ден от болничните няма да се заплаща от никой

Първият ден от болничните няма да е нито за сметка на страната (тоест НОИ), нито за работодателя от следващата година , взеха решение ГЕРБ и " Обединени патриоти " на съвещание на съдружния съвет в четвъртък. Така вторият и третият ден от болничните ще продължат да се изплащат от работодателите, а останалите - от Национален осигурителен институт. Идеята на ръководещите е по този метод да се ограничи злоупотребата с подправени болнични . Това значи, че бизнесът ще спести по груби сметки към 50 млн. лева следващата година от отписването на първия ден.

Патриотите " подвигнаха " минималната пенсия и осигуриха безвъзмездна детска градина за обществено слаби

По искане на патриотите в допълнение ще бъде нараснала минималната пенсия. Заложеното първо нарастване от 219 лева тази година до 234 лева от 1 юли 2020 година (което се базира на формула) се зачертава и се залага нова стойност на минималната пенсия от 250 лева , като това обгръща към 800 хиляди души и ще коства на бюджета 80 млн. лева Друго предложение е страната да покрива таксата за детска градина за деца на възраст 4, 5 и 6 години от обществено слаби фамилии , като границата е заложена на равнището на линията на беднотия (363 лева за 2020 г.), като това ще коства спомагателни 10 млн. лева

Държавата приготвя нов опит за концесия на летище Пловдив

До края на годината ще стартира нова процедура за търсене на частен собственик, като към този момент има деклариран инвеститорски интерес , заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Летище Пловдив има доста малко полети и проектът за развиване се забави, откакто през 2018 година китайско-българският консорциум, определен за концесионер, се отхвърли от контракта. Още през януари стартира възобновяване на концесионния разбор , той би трябвало да е към този момент подготвен, защото съгласно по-ранно изявление на транспортния министър проектът беше търгът да започва още през лятото.

Снимка на деня

[Reuters]
Новак Джокович и Роджър Федерер се изправят един против различен в директна борба за класиране на полуфиналите на заключителния шампионат на ATP в Лондон довечера от 22 ч.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Как верига сладкарници оперира с над 600 компании, евентуално с Данък добавена стойност цели

Известната верига " Сладкарници Неделя " са оповестили доклади на над 600 компании (ДЗЗД), посредством които са правили активност през 2018 година Повечето от тях заявяват доходи под 50 хиляди лева, колкото е прагът, над който компанията би трябвало да се записва по Данък добавена стойност и надлежно да внася налога. Това е един от проблематичните проблеми, разказан от Mediapool, при който компания употребява комплицирана скица - официално законна, евентуално с цел да избегне внасяне на Данък добавена стойност. Но към този момент има стотици случаи на компании у нас, които работят посредством особени данъчни и счетоводни практики, а едвам в този момент властта ще опита да вземе ограничения и да поправи несъвършенство в закона, което обаче по никакъв начин няма да е елементарно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР