Повторение на изборите в Испания изглежда по-малко вероятно, след като

...
Повторение на изборите в Испания изглежда по-малко вероятно, след като
Коментари Харесай

Испанският лидер Педро Санчес печели жизненоважен спасителен пояс от каталунските сепаратисти

Повторение на изборите в Испания наподобява по-малко евентуално, откакто в последния миг в четвъртък беше реализирано съглашение по отношение на контрола върху основния административен орган на испанския парламент – което дава подтик на социалистическия министър председател Педро Санчес , написа „ Politico “.

Малко откакто депутатите поставиха клетва, каталунската сепаратистка партия Junts даде гласовете си на Франсина Арменгол, социалистическата кандидатка за ръководител на Бюрото на Народното събрание, мощният орган, който утвърждава основаването на парламентарни групи, упълномощава комисии за следствие и в последна сметка дефинира кои законопроекти да бъдат подхванати от депутатите.

Подкрепата на Junts беше обезпечена в 11-часовия спор по съглашението, което беше оповестено единствено минути преди Народното събрание да стартира новата си законодателна сесия. Споразумението идва като облекчение за Санчес , който се надява да остане на власт в напукания политически пейзаж, основан от неубедителните национални избори предишния месец, и прекара последните седмици в опити да събере задоволителна поддръжка за образуване на съдружно държавно управление на малцинството.

След вота на 23 юли левият и десният политически блок на Испания управляват по 171 места в 350-местната камара. Подкрепата на депутатите от Junts е от основно значение за избора на управлението на Народното събрание – от решаващо значение за законодателния развой – и в последна сметка ще бъде нужна още веднъж, когато Санчес направи своята кандидатура за сформиране на държавно управление идващия месец.

Партията Junts, следена от някогашния президент на Каталуния Карлес Пучдемон , който се самозаточи, в началото обуслови всяка поддръжка за Санчес и Социалистическата партия с даването на обща прошка за всички, забъркани в проваления референдум за самостоятелност на Каталуния през 2017 г ., дружно със единодушието на Мадрид да организира нов избор за самоопределяне.

Социалистите на Санчес постоянно са казвали, че амнистията на Пучдемон и настояванията за референдум са изключени, тъй като опонират на конституцията на Испания. Опитите да се повлияе на Junts с други предложения до момента не са съумели да се сблъскат с депутатите от партията. И в последна сметка договорката в последния миг, която обезпечи поддръжката на сепаратистите за Арменгол, не включва ограничения, свързани с нито един от двата въпроса.

Подкрепата на Junts беше обезпечена в подмяна на нови ограничения , насърчаващи потреблението на каталунски език в испанския парламент и основаването на специфична комисия, натоварена с следствието на наблюдението на каталунски сепаратисти. Партията разяснява, че съглашението се отнася единствено до нейната поддръжка за президентството на Арменгол , а не до кандидатурата на Санчес да остане министър-председател.

Въпреки че социалистите явно са съумели да завоюват поддръжката на голям набор от леви и сепаратистки партии , Санчес към момента няма нужния брой, с цел да сформира държавно управление. Той изисква най-малко няколко депутати от Junts да поддържат кандидатурата му в Народното събрание, в случай че желае да остане на поста.

Ако Junts беше отказала да поддържа Арменгол и вместо това разреши на десен претендент да ръководи Народното събрание, това евентуално щеше да убие лидерските упоритости на Санчес и да поведе Испания към нови избори .

Въпреки че договорката от четвъртък съживява очакванията, че може да се избегне изборна смяна, компликацията при изковаването на съглашението акцентира какъв брой неустойчив може да бъде този законодателен орган . Дори в случай че Санчес успее да получи поддръжката на Пучдемон, с цел да остане на поста, не е ясно по какъв начин ще успее да ръководи.

Междувременно съглашението избутва настрана водача на консерваторите Алберто Нунес Фейхоо . Неговата дясноцентристка Народна партия завоюва най-вече гласове на националните избори предишния месец, само че не съумя да обезпечи нужния брой места за сформиране на държавно управление. За разлика от това, договорката с Junts от четвъртък акцентира, че Санчес е фигурата, която най-вероятно ще събере нужната парламентарна поддръжка , с цел да бъде министър-председател и социалистическият водач без подозрение ще я употребява идната седмица в опит да убеди испанския крал Фелипе VI да го назначи за собствен претендент за сформиране на държавно управление.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР