Повредите през тази година до голяма степен предопределиха развръзката в

...
Повредите през тази година до голяма степен предопределиха развръзката в
Коментари Харесай

Контролът на качеството във Формула 1

Повредите през тази година значително предопределиха развръзката в шампионата. Формула 1 е екипен спорт, който изключително доста зависи от техническото съвършенство. В човешката природа е да бъдат прощавани грешките на разнообразни персони, които слагат себе си на лимита, само че когато техниката съобщи ползвателя й, това се смята за изцяло неприемливо. Фетел загуби възможностите си за купата, откакто керванът напусна Европа. Докато събитията в Сингапур бяха нетрадиционни, то в Япония от колата се очакваше повече.

Всеки човек, който не се занимава с инженерство, може да се запита: Как е допустимо недостатък в запалителна свещ да провали тим, за който работят 1000 души и чийто бюджет приближава 300 милиона евро? Издръжливостта е в основата на всеки съставен елемент, който е интегрална част от колите във Формула 1. Според всички дизайнери главната идея следва да бъде съставените елементи да са лишени от непотребна комплексност, с цел да се усъвършенства издръжливостта им.

Бившият механически шеф на Уилямс, Бенетон и Рено Пат Симъндс изяснява, че за всяка система, която има голямо въздействие върху крайния резултат, инженерите ползват Ефективен разбор на повредите. Техниката включва систематично проучване на всички вероятни обстановки, при които може да се стигне до дефектиране на разнообразни елементи от автомобила. Преценява се какво въздействие може да има всеки един развой и по-късно се степенуват по значение.

Двигателите във Формула 1, да вземем за пример, употребяват извънредно напреднали системи за премерване на налягането в цилиндрите до момента в който текат процесите на вътрешно горене. Тези датчици разрешат на задвижващата система да оперира на пределни режими. Целта е да се подсигурява най-много положително показване и да се резервира издръжливостта. Сензорите работят в тежки условия и надлежно са податливи на повреди. Когато се стигне до сходни неприятни обстановки, се подхващат дейности да се създадат корекции по картата на мотора - надлежно да се понижат режимите, само че да се резервира издръжливостта.

По думите на Симъндс най-важният аспект от подготовката на един тим е каква е взискателността на обособените механици към детайла. В изявление за работа на въпроса “Какво бихте създали, в случай че една от колите получи недостатък по време на тренировки?” верният отговор, съгласно него, е “Другата кола да не бъде пускана на трасето, до момента в който не се откри какъв е източникът”. Знаейки какво се случи в Малайзия тази година и че проблемите на Кими в неделя значително са били същите като тези на Себастиян в събота, огромната въпросителна за Ферари остава за какво се стигна до сходно нещо.

Според наши осведомени италиански сътрудници, част от обяснението се крие в това, че в хода на миналия сезон Ферари са изразходвали неназоваемо количество запаси в развиването на автомобила. Огромната упоритост бе да се стигне до купата най-малко при водачите. И когато се изхожда от позицията на догонващ, цялото това предпочитание докара до стрес и от там - до позволените неточности.

От разбора на Симъндс най-вече ми хареса търсенето на салдото - по-голямата част простят на водачите, когато понякога не им е ден и унищожават механиците, когато позволен неточност, даже и обвързвана със свещ за 50 евро. Но и механиците преследват съвършенството всеки един ден и се случва от време на време да сбъркат. Във всеки спор за огромния трофей един бърка повече от различен. И тази година това бе Ферари. В тази тенденция ще се търсят най-вече промени през 2018-а и това е изцяло разумно, тъй като Мерцедес бяха в друга лига в това отношение. Това им подсигурява трофея, въпреки и с не по-добрата кола. Контролът на качеството и вниманието към детайла за следващ път бяха в основата на триумфа във Формула 1.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР