„Повратна точка“: Какво се случи по време на египетското клане в Рабаа преди 10 години?

...
На днешния ден преди десет години Египет видя това, което
Коментари Харесай

На днешния ден преди десет години Египет видя това, което беше описано като един от най-мрачните и смъртоносни дни в съвременната му история, когато стотици бяха убити безразборно по време на протести.

Правозащитните организации и активисти заклеймиха липсата на отчетност, тъй като някои от властите, които са наредили клането в Рабаа, остават на власт.

И така, какво е клането в Рабаа, какъв беше контекстът преди десетилетие и какво се случи след това?

Какво представлява клането в Рабаа?

Преди десет години десетки хиляди египтяни излязоха по улиците и градските площади, за да поискат възстановяването на първия демократично избран президент на страната, Мохамед Морси.

Президентът, ислямист, свързан с организацията „Мюсюлмански братя“, дойде на власт по-малко от година по-рано, но беше отстранен след преврат, ръководен от военния лидер – и настоящ президент – Абдел Фатах ас-Сиси.

На 14 август 2013 г., когато протестите навлязоха в шестата си поредна седмица, хиляди организираха седяща демонстрация на площад Рабаа ал-Адавия, една от най-натоварените пътни артерии на Кайро, както правеха повече от месец.

Но онази сутрин се оказа различна, тъй като изглежда се случи промяна в политиката след седмици натиск от страна на военни поддръжници и противници на Морси за силен отговор.

Египетските сили са използвали бронирани превозни средства и булдозери, в допълнение към сухопътни войски и снайперисти по покривите, носещи бойни муниции, за да атакуват площада от всички страни и да затворят безопасни изходи, според свидетели и правозащитни организации.

Подобен насилствен подход беше използван за спиране на друг седящ протест на площад Ал-Нахда и двата случая се превърнаха в кървави.

Колко души загинаха?

Human Rights Watch (HRW) проведе разследване, което документира 817 души, убити само по време на разпръскването на Рабаа, и каза, че допълнителни неидентифицирани тела и изчезнали лица означават, че броят на загиналите вероятно е над 1000.

Организацията също така документира най-малко 87 убити на площад Ал-Нахда, които тя идентифицира като само един от няколкото други ужасяващи инцидента с високо ниво от началото на юли 2013 г., всеки от които е довел до убийството на десетки протестиращи от силите за сигурност .

Защо армията използва смъртоносна сила?

Документирано е, че силите за сигурност са използвали смъртоносна сила безразборно срещу предимно мирни протестиращи след малко или никакво предупреждение и също така са заподозрени, че са подпалили болница и джамия близо до площада в края на деня.

Правозащитните организации откриха доказателства за много ограничен брой оръжия, коктейли Молотов и камъни, използвани от хора, които са присъствали на седящата демонстрация.

Но числата не съответстват на мащаба на силата, използвана от силите за сигурност, и не подкрепят твърденията на правителствени служители, че използването на сила е в отговор на насилието от страна на протестиращите.

Какво е „десетилетието на срама“ на Египет?

След клането правителството сформира официален комитет за установяване на факти, за да разследва потенциални нарушения на човешките права. Друг квазиофициален съвет също публикува доклад година по-късно.

Констатациите показват, че силите за сигурност са използвали прекомерна сила в Рабаа и че стотици са убити – въпреки че числата са по-ниски от тези, установени от правозащитни организации.

Въпреки това нито едно длъжностно лице или юридическо лице не е подведено под отговорност, силите, които разбиха протестиращите, бяха възнаградени и в центъра на площад Рабаа беше издигнат паметник в чест на полицията и армията.

Редица правозащитни групи и политици критикуваха други правителства, включително Съединените щати, за това, че не успяват да обърнат внимание на човешките права на ел-Сиси, докато се занимават с президента.

В изявление в понеделник Филип Лутер, директор по изследванията и застъпничеството на Amnesty International за Близкия изток и Северна Африка, описа последните 10 години в Египет като „десетилетие на срам“.

„Клането в Рабаа беше повратна точка, след която египетските власти безмилостно следваха политика на нулева толерантност към несъгласието“, каза той.

„Липсата на силен и координиран отговор от страна на международната общност на клането в Рабаа позволи на египетските военни и сили за сигурност да се измъкнат буквално с масово убийство.“

Според Amnesty International ситуацията с правата на човека в Египет значително се е влошила през последното десетилетие, включително чрез продължаващи репресии срещу улични протести, произволни задържания, несправедливи процеси и насилствени изчезвания.

Базираната в Лондон организация също така осъди стотици екзекуции, смъртни присъди и изтезания за потискане на несъгласието, атаки срещу независимата журналистика и свободата на изразяване, свиващо се гражданско пространство и дискриминация.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР