Поводът за тази селекция е 50-ият рожден ден на Международната

...
Поводът за тази селекция е 50-ият рожден ден на Международната
Коментари Харесай

Франкофония 50 - специален акцент на 24-тия София Филм Фест ЕСЕН

Поводът за тази селекция е 50-ият рожден ден на Международната организация на Франкофонията (МОФ). 13 кино продукции, включени в тази стратегия, са продуцирани в страни членки на Франкофонията, само че също и страни сътрудници или наблюдаващи на тази организация – Франция, Белгия, Мароко, Тунис, Алжир, Косово, Румъния, Албания, Северна Македония, Сърбия, България и други Филмите са обединени от полезностите, залегнали в основата на МОФ: правата на индивида, правото на обучение, равнопоставеността сред половете, демокрацията, културното разнообразие.
ОТКРИВАНЕТО на програмата „ Франкофония 50 “ е в деня на откриването на 24-тия СФФ ЕСЕН – 25 септември, когато публиката в София ще има опция да се срещне с най-новия филм на номинирания за Оскар майстор-режисьор Милчо Манчевски – „ Върба “ (копродукция сред Северна Македония, Унгария и Белгия). В новата му история три македонски дами би трябвало да се борят с контрола върху своите тела, традиция, преданост, бременност и осиновяване. Те не са си сложили за цел да трансформират света или обществото, само че тяхната персонална идея - да станат майки, ги прави невероятни героини…
Филмът ще бъде показан персонално от неговия създател, специфичен посетител на фестивала. Прожекциите на кино лентата са от 18:30 часа в Кино „ Люмиер Лидл “ и от 19:30 часа на ОТКРИТО, на Sofia Summer Fest.
„ Синът “ на режисьора Мехди М. Барзауи, копродукция сред Тунис, Франция, Ливан и Катар, води феновете в Тунис, в лятото на 2011 година, с цел да им опише за почивката на Фарес и Мерием, която за жал приключва пагубно, откакто 10-годишният им наследник Азис инцидентно е прострелян при терористичен акт. Нараняванията му радикално трансформират живота на фамилията: Азис има потребност от трансплантация на черен дроб, което води до разкриването на дълго защитавана загадка. Филмът може да бъде забелязан на ГАЛАТА на „ Франкофония 50 “ - 28 септември от 20:30 часа в Дома на киното и на 14 октомври от 19:30 часа във Френския институт – Кино „ Славейков “.
Почитателите на творчеството на братя Дарден могат да гледат най-новата им творба „ Младият Ахмед “. Белгийско-френската продукция споделя за ориста на 13-годишно момче, което се колебае сред изкушенията на живота и решението да осъди на гибел човек, поради религиозните му убеждения. „ Младият Ахмед “ продължава линията на мощно обществени и въздействащи филми, основани от Дарден, като този път фокусът е върху фанатизма. Филмът може да бъде забелязан на 26 септември от 18:00 часа в Кино „ Влайкова “, на 28 септември от 18:30 часа в Евро Синема и на 3 октомври от 18:30 часа във Френския институт – Кино „ Славейков “.
Филмът на Франсоа Озон „ По Божията благосклонност “ (Франция-Белгия) получи Голямата премия на журито на Берлинале 2019. В него вземат участие Мелвил Пупо и Дени Меноше, а историята споделя за Александър, който живее със фамилията си в Лион. Един ден той инцидентно открива, че свещеникът, който го е насилвал като дете, продължава да работи с младежи. Александър намира храброст да се изправи против свещеника и съумява да открие още негови жертви. Творбата на Озон може да видите на 29 септември от 20:30 часа в Дома на киното и на 13 октомври от 19:30 часа във Френски институт – Кино „ Славейков “.
В многоцветната мозайка от филми се откроява и копродукцията сред Мароко, Франция и Белгия „ Адам “, основана от режисьорката Мариям Тузани, която с изключителна тактичност показва тематиката за една жена с извънбрачно дете, принудена да се подчинява на патриархалните нрави в Мароко. Филмът има 6 номинации от фестивала в Кан през 2019 година и може да бъде забелязан в София на 30 септември от 20:30 часа в Дома на киното, на 2 октомври от 20:00 часа в Кино „ Влайкова “, на 8 октомври от 19:30 часа в Евро Синема и на 11 октомври от 19:30 часа във Френския институт – Кино „ Славейков “.
„ Арабски блус “ на Манеле Лабиди Лабе е история за имигранти, които след години отвън страната, се завръщат във Франция. Пътят назад е изключително забавен, а и конфликтът с държавните институции е показан със сериозна доза комизъм. Прожекциите на кино лентата са на 1 октомври от 20:30 часа в Дома на киното и на 12 октомври от 19:30 часа във Френския институт – Кино „ Славейков “.
Киноманите не трябва да пропущат и „ Папиша “ - копродукция сред Франция, Алжир, Белгия и Катар, на режисьорката Муния Медур. Филмът е история за образованието и равнопоставеността сред половете и свободата. Премиерата бе в секцията „ Особен взор “ на фестивала в Кан. Този роман е цялостен с сила и пресъздава по неповторим метод значими аспекти от битката за самостоятелност на дамите в Магреб. „ Папиша “ може да бъде гледан САМО на 2 октомври от 20:30 часа в Дома на киното.
 Фокусът върху киното на Австрия е към този момент в киносалоните на 24-тия София Филм Фест - ЕСЕН Фокусът върху киното на Австрия е към този момент в киносалоните на 24-тия София Филм Фест - ЕСЕН
Един от забавните явления в европейския кино свят през 2019 година е новият напредък на киното в Австрия. София Филм Фест е следял п...
Уникалната нова история на румънския занаятчия Корнелиу Порумбою „ Свирукащите “ е копродукция сред Румъния, Франция, Германия и Швеция. Един служител на реда би трябвало да спомага за откриването на 42 милиона евро, благосъстоятелност на изключително рисков мексикански разбойник. На канарския остров Гомера диалозите се водят с свиркане. Кои са хората, които владеят този специфичен език?... Прожекциите са на 4 октомври от 20:30 часа във Френския институт – Кино „ Славейков “ и на 7 октомври от 19:30 часа в Евро Синема.
Един трогателен филм с фокус върху тематиката за равнопоставеност на дамите е „ Господ съществува, името й е Петруния “, копродукция сред Северна Македония, Белгия, Франция, Хърватия и Словения на режисьорката Теона Митевска. Филмът получи признанието на Европейския парламент, който му връчи Наградата ЛУКС и по този метод обезпечи разпространяването на историята на всички европейски езици. Той може да бъде забелязан на 27 септември от 17:30 часа в Евро Синема, на 28 септември от 18:00 часа на ОТКРИТО, на Sofia Summer Fest, на 29 септември от 20:15 часа в Културен център Г8 и на 5 октомври от 19:30 часа във Френския институт – Кино „ Славейков “.
Още няколко кино лентата са показани в програмата на „ Франкофония 50 “ с единствени прожекции – това са българското предложение, филмът на Стефан Командарев – „ В кръг “ (копродукция сред България и Сърбия) - на 6 октомври от 19:30 часа във Френския институт – Кино „ Славейков “; „ Отворена врата “ на режисьора Флоренц Папас, копродукция сред Албания, Косово, Италия и Северна Македония, представян като план на София Мийтингс – прожекцията му е на 7 октомври от 19:30 часа във Френския институт – Кино „ Славейков “; „ Летящият цирк “ (Косово) на режисьора Фатос Бериша – на 8 октомври от 19:30 часа във Френския институт – Кино „ Славейков “; както и най-новият филм на словенския режисьор Дамян Козоле „ Полусестра “, копродукция сред Словения, Северна Македония и Сърбия – прожекцията е на 10 октомври от 19:30 часа, още веднъж във Френския институт – Кино „ Славейков “.
* * *
Програмата „ Франкофония 50 “ се осъществя в партньорство с Международната организация на Франкофонията, Френския културен институт, посолствата на Мароко и Румъния в София и представителството на Федерация Валония-Брюксел в Букурещ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР