Повод за призива му е случаят с Алексей Алчин -

...
Повод за призива му е случаят с Алексей Алчин -
Коментари Харесай

Радан Кънев иска от ЕК ясни препоръки за спиране екстрадицията на руски граждани

Повод за апела му е казусът с Алексей Алчин - очевиден критик на президента Владимир Путин, който през последните осем години живее във Варна, България. Алчин стана прочут, откакто възпламени съветския си паспорт в символ на митинг против нашествието в Украйна.

Властите в Русия обаче заведоха дело против него за укриване на налози в огромни размери и изиска екстрадиция на Алчин. одната прокуратура е придвижила проблема и при започване на август Варненският областен съд излезе с решение, че Алчин би трябвало да бъде върнат в родината си.

За най-голямо страдание българската прокуратура се подчини на това искане и даже задържа Алчин, до момента в който първоинстанционният съд във Варна се произнесе в интерес на екстрадицията, без да причините на отбраната, че Алчин може да бъде преследван по политически аргументи от Москва.

Радан Кънев счита, че всички гаранции, предоставени от Руската федерация по въпросите на правата на индивида, не са нищо повече от празни заявления и всеки съветски жител, участващ в открити антивоенни и опозиционни действия, освен е изложен на риск от изтезания, унижения и нечовешко отношение, само че е даже застрашен от ефикасна, в случай че не и публично произнесена, смъртна присъда.

Именно затова, той приканва Комисията, в качеството си на страж на Договорите, минимум да издаде ясна рекомендация към всички държави-членки да преустановят всички висящи и бъдещи процедури по изгонване на жители на Руската федерация, изключително в случаи когато тези жители опонират на режима в Кремъл.

Инициативата на Радан Кънев може да бъде подкрепена от всеки европейски народен представител до 1 септември 2022 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР