Повишено ниво на река Вардар регистрират измерванията на Хидрометеорологичната администрация

...
Повишено ниво на река Вардар регистрират измерванията на Хидрометеорологичната администрация
Коментари Харесай

Нивата на много реки в Северна Македония е силно повишено

Повишено равнище на река Вардар записват измерванията на Хидрометеорологичната администрация (ХМА) в Република Северна Македония тази заран, оповестява Българска телеграфна агенция.

Най-високо е равнището на реката при Демир капия - 308 сантиметра, при приблизително равнище на водата в тази част 123 см, а при Йегуновце, където междинното равнище през юни е 74 см, тази заран са измерени 216 см. Според ХМА равнището на реките се повишава, като през днешния и утрешния ден има наклонност за още по-голямо повишение на равнището на водата.

От вчерашните дъждове и преливането на Вардар край няколко обитаеми места има наводнени къщи и ниви в община Йегуновце. Реката е преляла на сериозни места край Копанце и през местността " Старо Вардарище " е навлязла в село Раотинце.

Отделно се търсят хора в река Лепенец. Издирването на изчезналите в река Лепенец продължава, заяви шефът на Центъра за ръководство при рецесии Стоянче Ангелов. Реката е дълбока и доста бърза и носи със себе си предмети, които съставляват заплаха за водолазите, сподели той.

От Община Крива Паланка оповестяват, че сутринта преваляванията са спрели, равнището на Крива река е намаляло и тя се е върнала в коритото в региона на града. Намаляло е и равнището на реките и деретата, които се вливат в Крива река.

От община Прилеп оповестяват, че има провали по инфраструктурата.

От Центъра за ръководство при рецесии (ЦУК) в РСМ осведомят, че има места, на които река Кочанска е излязла от коритото си и са наранени аграрни земи.

Заради проливните дъждове при Лукарските извори питейната вода в Кавадарци е мътна и би трябвало да се преварява преди приложимост, оповестяват от ВиК службата " Комуналец " от Кавадарци.

Центърът за ръководство при рецесии осведоми, че се чака последователно нормализиране на ситуацията с водните равнища в цялата страна, само че въпреки всичко би трябвало да се внимава. Особено значимо е деликатно придвижване около реките, освен поради вероятни местни превалявания, само че и поради забележимите и невидими вреди по пътищата от пороите и подкопаването на крайбрежията на реките. Необходимо е да се обърне внимание и на свлачищата. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР