Повишението в цената на природния газ за януари 2022 г.

...
Повишението в цената на природния газ за януари 2022 г.
Коментари Харесай

Помощи за домакинствата на газ - за декември 26,77 лв. за мегаватчас, за януари - 42,33 лв.

Повишението в цената на природния газ за януари 2022 година е могло да бъде 5.15% , а не 30%, както бе предлагането на " Булгаргаз " до КЕВР. Това демонстрират анализите на Министерство на енергетиката, само че в случай че сдружението е следвало ролята си за отбрана на потребителите на контролирания пазар изключително в случай че се има поради, че първият месец е най-критичен и с най-високи размери на ползване.

Стойността на газа би могла да бъде 107,60 лева за мегаватчас , сподели министърът на енергетиката Александър Николов.

Той цитира членове в Наредба 2 за ценообразуването на услугата от страна на публичния снабдител и сложи реторичен въпрос кой печели от смесването на комерсиалните функционалности и отбраната на публичния интерес при държанието на " Булгаргаз " на пазара. По думите му има задоволително текстове в наредбата, които разрешават разнообразни и гъвкави цени.

" " Булгаргаз " и регулаторът са разполагали с задоволително принадлежности да образуват по-различен микс в ценообразуването ", стана ясно от думите на министъра.
 Шефът на
Шефът на " Булгаргаз ": Ще предложим поевтиняване на газа с 12-13%

Във вторник ще бъде импортирано заявление в КЕВР, съобщи Николай Павлов

Съвместно с Министерството на финансите институцията работи оптимално интензивно, с цел да приготви механизъм за компенсиране на битовите консуматори на синьото гориво, в това число и за месец декември 2021 година, уточни Александър Николов. Така за двата месеца - декември 2021 година и януари 2022 година , ще се предложи помощта за потребителите да е 50% от растежа на цената, като базата е 48,80 лева за мегаватчас. Общо сумата за този интервал от два месеца ще възлезе на към 140 млн. лева, като за тези средства ще е нужна нотификация от Европейската комисия и решение на Министерския съвет . При сходна скица на пресмятане компенсацията би била от порядъка на 26,77 лева за мегаватчас за м. декември 2021 година и 42,31 лева за мегаватчас за м. януари 2022-ра. Компенсацията, при осъществяване на изискванията, би могло да бъде отразена общо за двата месеца още в сметките за м. януари.

Що се отнася до обезщетенията за електрическа енергия за небитови консуматори , министърът акцентира, че таванът от 30 на 100 се трансформира до не повече от 250 лева за мегаватчас.
 Енергийната рецесия: Държавата ще подкрепя, само че няма да разглезва бизнеса
Енергийната рецесия: Държавата ще подкрепя, само че няма да разглезва бизнеса

Нямало по какъв начин страната да поеме целия риск на бизнеса

С смяната общият размер на обезщетенията настоящо ще възлезе на над 2 милиарда лева с план за 6 месеца от м. октомври 2021 година Целта е да се запази конкурентоспособността на фирмите и те да бъдат подтиквани да ръководят по-добре разноските си. За да насърчи предвидимостта в тяхната активност, министерството ще предложи също промени в нормативни и поднормативни актове, които да осъвременят ценообразуването на енергоносителите по отношение на днешните условия на шокови цени и висока волатилност на интернационалните пазари.

На този декор министърът напомни старите насъбрани отговорности на сдруженията под шапката на БЕХ . Припомняме, че през вчерашния ден, в който влиза и да направи одит на БЕХ.

По отношение забавянето в построяването на интерконектора Гърция-България министър Николов опроверга спекулациите, че договорът е изминал . Подробностите по него могат да се видят на интернет уеб страницата на плановата компания. Допълнително той разяснява хронологията на предходните управнически решения преди двете служебни държавни управления, довели до непосредствено струпване на веселба в осъществяването на плана. Продължаващите спекулации по тематиката единствено ускоряват отрицателните последствия от изоставането, заключи министър Николов.
 Кабинетът
Кабинетът " Петков " би трябвало да приключи газопровода с Гърция до юли 2022 година

Теменужка Петкова направи забележка за назидателния звук
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР