Повишени са нивата на всички реки на територията на Столична

...
Повишени са нивата на всички реки на територията на Столична
Коментари Харесай

Реките около София преливат, частично бедствено положение в Кюстендилско

Повишени са равнищата на всички реки на територията на Столична община след след поройните дъждове, които се изляха през вчерашния ден и през нощта.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че обстановката остава усложнена в доста от регионите. 

„ През цялата нощ работиха екипи, както на Столична община, по този начин и на пожарната. На един от рисковите сектори сме, защото през нощта се подвигна сензитивно равнището на бент. „ Суходол “. Снощи стартира да прелива „ Суходол “ 1, „ Суходол “ 2 се подвигна сензитивно. Затова предприехме всички вероятни дейности по течението на реката, в рисковите сектори, да можем превантивно да се подготвим вероятно за повдигане на равнището на тази река. Тук бяха подредени чували, чакаме да дойдат още, тъй като въпреки всичко дъждът не стопира “, изясни Фандъкова.

Постъпил е сигнал за заливане на пътя на „ Калотинско шосе “ в регион „ Връбница “. Проходимо е едно от платната, като полицията поучава оттова да се минава с нараснало внимание. Има разлив и в регион Нови Искър, само че няма заплаха за хората, защото водата се е разляла в полето край Курило. 

Обстановката в страната последователно се възстановява, през нощта обстановката е била много напрегната, заключи на брифинг тази заран обстановката след проливните дъждове основен комисар Николай Николов , шеф на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Няма потърпевши, починали или бедстващи, в основната дирекция са постъпили 143 сигнала, две фамилии и една жена са били изведени от домовете си и настанени при родственици.

Най-сериозно е било ситуацията към София и в столицата, където е имало и най-голямо количество дъжд. Наложило се е да бъдат включени сили от прилежащи регионални дирекции на пожарната, в допълнение чували пясък и специфични водонапълняеми насипи. Екипите са работили до 4 часа тази сутринта.

Продължава да е високо равнището на бент.Искър, река Бистрица при такава обстановка внезапно покачва равнището си и по тази причина цяла нощ дигата там е била укрепвана. Проблем е защитният мост в с. Гърлене.

Пробила е дигата на реката в с. Мало Бучино, само че към този момент е възобновена. Днес продължава засиленото наблюдаване на реките Струма, Места, Искър, както на Марица и Тунджа като за последните две се чака повишение на равнището към на следващия ден вечерта и има подготвеност за реакция, в случай че зародят проблеми. По цялото поречие на реките и язовирите има наблюдаване.

Преди циклонът да премине през територията на страната, язовирите бяха в положение на разрешен банкет на спомагателни водни количества, осведоми Николов. Информацията на НКЖИ сочела, че няма обилни нарушавания на ж.п превоза, същото отчитали и от АПИ. Пътната конюнктура е била затруднена, само че не тежка.

На територията на община Радомир са наранени селата Негованци, Беланица, Кленовик и Извор. Евакуирани са 4 фамилии и 30 селскостопански животни. Наводнени са дворовете и мазетата, като тук-там в по-ниските региони при къщите водата доближава до 1 метър от равнището на дворното пространство. На място е кметът на общината и на екипите по одводняване.

В 18 области в страната е в действие оранжев и жълт код за дъжд и вятър.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР