Повишена опасност от лавини в планините. За това предупреждават от

...
Повишена опасност от лавини в планините. За това предупреждават от
Коментари Харесай

Внимание: Има повишена опасност от лавини в планините

Повишена заплаха от лавини в планините. За това предизвестяват от Планинската избавителна работа. “През последните няколко дни в планините духат мощни ветрове. Вали слаб сняг, само че вятърът провокира образуване на снежни дъски ”, прецизират от ПСС.

От понеделник се следят спонтанни и провокирани от хора лавини. С през почивните дни заплахата е още по-голяма, поради високите температури. Рискът от произшествия се усилва и от положителните условия за сноуборд и ски, които безспорно ще накарат доста хора да излязат в планината.

Планинските спасители поучават да се заобикалят стръмни скатове с източно и североизточно ревю. При мощни ветрове дъските постоянно се цепят в междинните елементи на скатовете, а не там, където е най-високо. Това може да сътвори лъжливо чувство, че “няма заплаха, защото улеите са издухани и твърди в стръмните им елементи.

Освен това снежната основа тук-там е доста неподходяща - има скреж (дебели пластове в гористи местности), снежна захар (цели слоеве), ледени кори и суграшица върху тях, предизвестяват от ПСС.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР