Повишаването на цените на храните заради войната в Украйна увеличи

...
Повишаването на цените на храните заради войната в Украйна увеличи
Коментари Харесай

Войната в Украйна изостри дебата за използването на зърно за биогорива

Повишаването на цените на храните поради войната в Украйна усили риска от апетит в разрастващите се страни и ускори натиска върху производителите на аграрни култури, които се употребяват за биогорива. Преди съветската инвазия световното произвеждане на биогорива доближи рекордно високо равнище.

В Съединени американски щати, които са водещ производител на биогорива, предходната година 36% от общото произвеждане на царевица е употребено за тази активност, а 40% от соевото олио е отишло за биодизел. Но някои хранителни компании и политици приканват за облекчение на условията за разбъркване на биогорива с бензин и дизел, с цел да се усилят международните доставки на зърно и растителни масла.

Вашингтонският Международен проучвателен институт по хранителни политики съобщи пред Financial Times, че в този момент не е моментът държавните управления да предизвикват превръщането на аграрни култури в сила посредством изкуствени тласъци или наложителни условия за разбъркване.
Реклама
Заедно Русия и Украйна създават съвсем една пета от царевицата в света и повече от половината от слънчогледовото олио, само че войната пречи износът да бъде на предходните си равнища. Организация на обединените нации предизвести че стотици милиони хора са изложени на риск от апетит и бедност заради дефицит на храна, породени от войната в Украйна.

Gro Intelligence означи, че общото количество хранителни артикули, употребявани годишно за биогорива, се равнява на калоричните потребности на 1.9 милиарда индивида. Това демонстрира какъв брой доста запаси могат да бъдат преместени за изхранването на хора, в случай че рецесията се задълбочи.
Създават ли биогоривата проблеми?
Биогоривата, като етанола създаван от царевица и захарна тръстика, и биодизела, създаван от растителни масла, в това число от соево и палмово, се прибавят към моторните горива от началото на века за да се понижи въздействието на изкопаемите горива върху природата. Биогоривата бяха упрекнати и като един от факторите за неотдавнашната продоволствена рецесия през 2007-2008 година Проучвания, в това число на Световната банка и МВФ, демонстрират, че растежът в производството на биогорива е съдействал с 20-50% за покачването на цените на царевицата по време на рецесията. Нарастващата им приложимост беше разказана от Организация на обединените нации като " закононарушение против човечеството ".

" Биогоривата не са предизвикали тази рецесия - нито повишението на цените, нито спада в предлагането ", твърди Джеймс Коган от Ethanol Europe, лобистка група в бранша на биогоривата, пред английското издание. Според него високите цени не са заради нараснало търсене, а по-скоро се дължат на нередовната и рискова за търговия конюнктура и високите цени на електрическата енергия. Поради това съгласно Коган даже и при ограничение на производството на биогорива това няма да докара до намаляване в цените на храните.
Реклама
Според Института за международни запаси във Вашингтон, понижаване с 50% на зърното, употребявано за биогорива в Европа и Съединени американски щати, ще компенсира неосъществения експорт на украинска пшеница, царевица, ечемик и ръж.

Оливър Джеймс, откривател от Принстънския университет, споделя пред FT, че е удачно да мислим в действителност сериозно за тези лимитирани запаси, до момента в който се опитваме да нахраним света и да разгадаем климатичната рецесия.

Майк Мараренс от основаната в Брюксел група за екологична акция " Транспорт и околна среда " сподели, че в Европейски Съюз към 10 хиляди тона пшеница ще бъде употребена всекидневно като етанол в колите. Това се равнява на 15 благ. тона самун.

Според представители на етаноловата промишленост сравненията са неколектни. Реално употребяваната за произвеждане на гориво пшеница е фуражна, която отива за храна на животни, а не пшеница за самун. Лидерите в бранша на биогоривата и индустриалната асоциация UFOP настояват, че употребена пшеница за производството на биогорива е едвам 2% от общата годишна продукция.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Пловдив 3 Пазари 1 Пловдив 2 Градове 3 Пазари 1 Градове Реклама Организация на обединените нации предизвести за заплаха от гладСъществува " действителен риск " от апетит в доста страни, съобщи в петък генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и прикани министрите, които се срещат по въпросите на продоволствената сигурност, да подхващат на практика стъпки за стабилизиране на питателните пазари и за понижаване на неустойчивостта на цените на суровините. " Изправени сме пред невиждана световна рецесия на глада ", сподели Гутериш на Глобалната среща за продоволствената рецесия в Берлин, добавяйки, че войната в Украйна е усложнила проблеми, назрявали от години, свързани със разстройствата в климата, пандемията от COVID-19 и неравномерното възобновяване от нея.Повече от 460 хиляди души в Сомалия, Йемен и Южен Судан гладуват съгласно Интегрираната подредба на продоволствената сигурност (IPC) - канара, употребена от организации на Организация на обединените нации, районни органи и групи за помощ за установяване на продоволствената неустановеност. Според IPC милиони хора в 34 други страни са на ръба на глада. Свързани публикации Катастрофа с обезпечаването на храни 27 май 2022, 10:56 Войната в Украйна слага под напън бранша на биогоривата 26 април 2022, 11:39 Войната за олио и българските маслобойни 25 март 2022, 07:00 Как и за какво се стигна до хаоса с горивата 3 март 2022, 19:36 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР