Повишаването на цената на водата е незаконно. Предложението се прави

...
Повишаването на цената на водата е незаконно. Предложението се прави
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова: Повишаването на цената на водата е незаконно



Повишаването на цената на водата е нелегално. Предложението се прави на база настояща информация от 2017 година, само че не е взета в поради обществената правдивост и действителната инфлация. Това сподели омбудсманът Мая Манолова в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

„ Инфлацията е 0,7, съгласно информация в Национален статистически институт. Водата обаче я регистрира двойно и тройно и на тази база покачва цената на водата. Тя е взета неточно “, акцентира Манолова. Тя даде образец с равнището на инфлацията, което в нарушаване на наредбата е взето от декември предходната година, вместо единствено индикатори от 2017-а. Според нея ВиК сдруженията изкуствено са завишили вложенията си в 5-годишните бизнес проекти, като през тях оправдават повишаването. Омбудсманът настоя да се изясни за какво се взима по-високата методика от страна на КЕВР. „ Има повишени цифри за вложения и оперативни разноски, а понижаване на загубите на база планирани стойности “.

„ Тъй като нямам право да нападам това решение на КЕВР пред съда, ще сe обърна с молба към прoкуратурата да стачкува цената на водата. „ Установихме нарушавания при образуването на цената на водата в ущърб на жителите и в интерес на монополните ВиК асоциации, зaигравка с цифри, манипулативно потребление на интервала и числата на инфлацията и на другите съставни елементи ", сподели Манолова.

Според Манолова решенията от месец септември насам би трябвало да се ревизират. „ Хората са гневни и стачкуват. За мен е най-важно какво мислят българските жители “, акцентира омбудсманът

Манолова благодари на депутатите за поддръжката към служащите, които не са си получили заплатите от банкрутирали предприятия. Това ще се случва през Фонда за гарантиране на вземанията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР