„Повишаването на конкурентоспособността на българските тютюнопроизводители е сред приоритетите на

...
„Повишаването на конкурентоспособността на българските тютюнопроизводители е сред приоритетите на
Коментари Харесай

Неков: Повишаването на конкурентоспособността на българските тютюнопроизводители е сред приоритетите на МЗГХ

„ Повишаването на конкурентоспособността на българските тютюнопроизводители е измежду целите на Министерството на земеделието “. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков пред участниците и гостите на Международното ревю за преработватели и търговци на тютюневи произведения WT Europe, което беше намерено през днешния ден в София.

Момчил Неков уточни, че България има дългогодишни обичаи при развъждането на тютюн и смисъла на тютюнопроизводството за развиването на избрани райони в страната е многоаспектно – социално-икономическо и демографско. По думите му тютюнопроизводителите се намират в най-необлагодетелстваните региони и площите, засети с ориенталски тютюн, мъчно могат да бъдат употребявани за развъждане на различни култури и по тази причина процесът на основаване на различни действия в България е доста сложен.

„ Това са аргументите, заради които в интервала 2015-2022 година България ползва преходна национална помощ за тютюна, която е продължение на схемата за национални доплащания. Помощта е ориентирана към подкрепяне на приходите на производителите на тютюн и не подтиква увеличение на производството. Допълнителната поддръжка на приходите на тютюнопроизводителите основава опция за адаптирането им към новите пазарни условия и условия на аграрната европейска политика “, означи заместник-министърът.

Той добави, че построеното произвеждане на висококачествени сортове тютюни, насъбраният индустриален опит на няколко генерации и основаните обичаи, както и неповторимите локални естествени условия би трябвало да продължат да се употребяват в интерес на първо място на локалните общности от засегнатите региони на страната.

„ Това е надеждна основа за опазване на бранша, само че единствено по себе си не е задоволително. Условията, в границите на които се развива този бранш през днешния ден, са към този момент доста разнообразни и изискват по-нови и напълно интегрирани подходи към заетите в него. Той се нуждае от по-голям интервал от време, с цел да откри своя баланс, без това да докара до съществени последствия за уязвимите райони на страната, които нямат стопански други възможности “, означи Момчил Неков.

Заместник-министърът изброи задачите, които Министерството на земеделието си е сложило във връзка с бранша:

· Повишаване на конкурентоспособността на българските тютюнопроизводители и успеваемостта на производството. Тази цел включва възстановяване на пазарната реализация на тютюна, като в това време се регистрират високите индустриални разноски за тази просвета.

· Стимулиране на тютюнопроизводителите да създават по-висококачествен тютюн, отговарящ на пазарните условия.

· Насърчаване на тютюнопроизводителите да употребяват и други способи и аграрни производства за обезпечаване на положителни приходи.

Момчил Неков добави, че в лицето на Института по тютюна и тютюневите произведения, и като част от структурата на Селскостопанска академия, се правят сложни научни проучвания на земеделската просвета тютюн от семето и различното му потребление, до тютюневите произведения и тютюневия пушек. Той напомни, че Институтът е лицензиран производител на качествени семена за всички сортови групи, като по този метод обезпечава 90% от тютюнопроизводството у нас, извършва поетите задължения на Република България по Рамковата спогодба за надзор на тютюна с огромна отговорност и на високо равнище, също така Институтът разполага с единствения в България лабораторен комплекс за надзор на тютюн и тютюневите произведения.

„ В подтекста на започващата промяна на Общата селскостопанска политика (ОСП) България работи интензивно да се прегледат проблемите на тютюневия бранш, като се отчетат техните особености. За нас ориста на тютюнопроизводителите ще бъде значима част от крайното съглашение за бъдещата ОСП, с цел да се избегнат отрицателни последствия за сензитивните територии, които нямат друга икономическа опция “, съобщи Неков.

Той акцентира мощната угриженост на управлението на Министерството на земеделието за бъдещето на производителите на тютюн в страната. Аграрният заместник-министър добави, че в стопански аспект следва да третираме тютюнопроизводителите както всички други аграрни производители в Европейския съюз. „ България е подхванала нужните дейности за продължение поддръжката на приходите на тютюнопроизводителите и в интервала след 2022 година, като необвързаната с производството преходна национална помощ за тютюн е включена в Националния стратегически проект “, сподели той в умозаключение.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР