Повишаването на , когато той се купува от касите в

...
Повишаването на , когато той се купува от касите в
Коментари Харесай

Фандъкова се обяви срещу по-скъп билет в метрото

Повишаването на, когато той се купува от касите в станциите, евентуално няма да се случи. Срещу концепцията той да стане от 1.60 лв. на 2 лв. се разгласи и кметът Йорданка Фандъкова. Според нея препоръчаното с промени в общинска разпоредба покачване не е целесъобразно и за него няма причини.

" Не виждам причини цената на билета в метрото от каса да бъде 2 лв.. Това за мен не е целесъобразно. Тя би трябвало да си остане 1,60 лева, тъй като ние тръгнахме от разбирането, че цената на единичния билет няма да се трансформира ", съобщи Фандъкова във вторник.

В момента в комисиите на общинския съвет се разисква новата тарифна политика за градския превоз. Тя планува опазване на цената на билетите на 1.60 лв., само че в случай че се купуват електронно. Ако това се прави на каса или в транспортното средство, предлагането е за повишаване до 2 лв.. Досегашната цена от 1.60 лв. пък ще важи за пътешестване от 30 минути, без значение от броя на прекачванията. Ако 30-те минути изтекат, до момента в който пасажерът е в транспортното средство, той може да стигне до крайната си спирка с него, без да купува нов билет. Въвежда се и билет за 60 минути на цена от 2.20 лв..

Предложението за по-скъпа цена на билета от касите на метрото провокира недоволството на шефа на " Метрополитен " Стоян Братоев. Според него по този начин ще се трансферират заплащанията към Центъра за градска подвижност, а от цената на всеки билет ще се дават комисионни на частните компании, които построяват и поддържат електронната билетна система. Срещу по-високата цена в метрото се разгласи и ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев.

Мотивът за препоръчаните от съветници от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация промени пък е по този начин да се откажат хората да купуват хартиени билети и да употребяват повече карти и електронни билети.

" Постепенно ще работим за отменянето на хартиения билет и включването на електронните благоприятни условия, с цел да облекчим хората. В цяла Европа опитът е подобен, че се предизвиква пътуването с транспортни документи, а билетът да остане като единична опция, в случай че някой пътува случайно - да има опция да си закупи билет ", сподели във вторник и Фандъкова.

Първоначално се очакваше наредбата за новата тарифна политика да бъде гласувана от общинския съвет след седмица. Фандъкова обаче изясни, че все още не е ясно по кое време ще се случи това. В наредбата е заложено част от измененията да влязат в действие от септември, а времевият билет да е реалност от идната година. Евентуално закъснение на гласуването може да отсрочи и влизането в действие на новите текстове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР