Повишаване прага за регистрация по ДДС на 100 000 лв.

...
Повишаване прага за регистрация по ДДС на 100 000 лв.
Коментари Харесай

Предлагат повишаване на прага за регистрация по ДДС на фирмите

Повишаване прага за регистрация по Данък добавена стойност на 100 000 лева от 1 януари 2023 година и на 166 000 от януари 2024г., предлага " Демократична България " (ДБ).

На брифинг в Народното събрание икономическият екип на групировката показа пакет от антикризисни стопански ограничения, които ще бъдат препоръчани за разискване на останалите сътрудници в обединението. Първото повдигане на прага ще засегне към 90 хиляди компании, второто - 110 хиляди, съгласно сметките на Демократична България.

По думите на Мартин Димитров това е една от основните промени за подкрепяне на дребния бизнес. По-високият предел от януари следващата година би ощетил бюджета с към 250 млн. лева, само че компаниите ще усилят своята активност, ще имат по-големи обороти, облаги и ще платят свързани налози, изясни Димитров. Така че бюджетът в по-дългосрочен проект даже ще завоюва от една такава мярка, акцентира той.

По принцип таван за Данък добавена стойност е написан в съдружното съглашение, ние предлагаме съответен вид, изясни ръководителят на парламентарната група (ПГ) на Демократична България Христо Иванов. По думите му, тези ограничения евентуално ще се гледат още през днешния ден на експертната среща.


Второто предложение е лихвата за веселба на заплащанията, когато те са към топлофикационните, енергоразпределителните сдружения и снабдители, да бъде понижена от настоящето равнище, което се пресмята като към главния лихвен % (ОЛП) се прибавят 10 %. Демократична България оферират формулата да е ОЛП + 4 на 100 за жителите, а за бизнеса да са + 8 %.

За първите две ограничения " Демократична България " към този момент са изготвили законопроекти и евентуално още на следващия ден ще бъдат импортирани в обединението за разискване. И, в случай че има благосклонност, биха могли да бъдат признати идващите седмици, уточни Димитров.

Виждате артикули като стоманата, олиото, желязото по какъв начин нарастват и този развой мъчно може да бъде спрян с слагането на тавани, уточни депутатът. Затова предлагаме включително и да се направи предложение до Европейската комисия (ЕК), за тези артикули, за които има сензитивност и повишение на цените, за период от шест месеца бариерите по вноса - митнически ставки и други, да бъдат фрапантно понижени или отстранени, което ще усили предлагането, нараснал импорт и по-ниски цени.

Георги Ганев напомни още, че в Европейския съюз се разисква да се понижат на съюзно равнище минималните допустими акцизни ставки на горивата. По-дългосрочната мярка е Европейска комисия да договаря доставките на газ от името на страните-членки. Ние сега сме на минималните равнища за горивата и не можем да слезем по-долу без решение на Европейска комисия, изясни Мартин Димитров. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР