„Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив.

...
„Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Хората с маймунска с маймунска шарка са неваксинирани за едра шарка

„ Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив. Първите мехурчета се появяват по лицето, по-късно по цялото тяло – най-вече по ръцете и краката. Инкубационният интервал е от 7 до 14 дни. Карантината е 21 дни”. Това изясни проф. Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси, пред Нова във връзка случаите на маймунска шарка.

„ Това са поксивируси, които са може би най едрите вируси, които предизвикват болести, основно на повърхностния пласт на кожата. От тази група вируси е едрата шарка. От 1980 година децата не се имунизират за едра шарка. Хората с маймунска едра шарка са до 40-годишни - значи неимунизирани за едра шарка”, изясни проф. Кантарджиев.

„ На 6 май организацията за здравна сигурност на Англия рапортува за първите случаи. Той е човек, който на 3 или 4 май лети от Нигерия. След това развива заболяването”, сподели още проф. Тодор Кантарджиев.

„ За другите случаи се упреква доста стеснен контакт с инфектирани”, изясни той.

По думите му вирусът може да бъде пренасян от гризачи – мишки и плъхове.

„ Случаите са с ниска инфекциозност. От 50 контактували с болните е болен единствено един. В момента се обяснява методът на предаване”, сподели проф. Кантарджиев.

„ След отпадането на ограниченията за пандемията се пътува доста. Големият брой случаи е и с помощта на обстоятелството, че от началото на май беше обърнато внимание на медицинските управляващи за проявата на това заболяване. Сега се изследва повече и се внимава повече”, изясни той.

Рискът за българите бил доста невисок. Проф. Кантарджиев счита, че би трябвало да се ускори граничният надзор.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР