Повишаване на производителността и качеството е това, към което се

...
Повишаване на производителността и качеството е това, към което се
Коментари Харесай

Автоматизацията не може да бъде спряна: каква е следващата крачка?

Повишаване на продуктивността и качеството е това, към което се стремим, споделя Валентин Кропов

„ Точно, както преди време влакът и автомобилът „ изпреварват ” впрегатния кон, по този начин през днешния ден роботите и интелигентните стратегии извършват рутинните действия доста по-бързо и по-точно от нас, хората ” – Валентин Кропов , шеф „ Инженеринг ”, SoftServe

Строят се жилища за броени часове, първите степени на ракетите се връщат назад на Земята за ново изстрелване, комплицирани хирургически интервенции се правят на други континенти…

Роботите, интелигентните устройства и високопроизводителните системи, работещи с големи и непрекъснато възходящи потоци от данни, окончателно трансформират обкръжаващата ни реалност. Постиженията на автоматизацията основават за хората до неотдавна немислими улеснения и независимост на деяние, анулират ни в рутинните отговорности, с цел да ни освободят по този начин нужното време за творчество, себереализация и разкриване на изцяло нови хоризонти, за които до момента бе немислимо дори да мечтаем.

Преди повече от 100 години Хенри Форд разрешава на Америка да седне зад кормилото, като провежда първото всеобщо произвеждане на едно високотехнологично устройство – автомобилът. Серийното произвеждане постанова унифициране на структурата и резултатът не закъснява.

Освен рекордните продажби, автоматизацията дава начален подтик на развиването на автомобилната просвета на американците, разрешава на милиони хора да живеят комфортно в простора на предградията, спомага за развиването на транспортните връзки, както и пътната инфраструктура на огромни географски територии. Половината от живота на Форд минава в построяването на действително работеща автоматизирана линия, а другата – в всеобщото налагане на индустриалните линии.

Доскоро цикълът „ идея–реализация–масово потребление ” можеше да отнеме 30-40 години и повече (да вземем за образец изобретяването на хладилниците, което преобрази  производството, съхранението и продажбата на артикули завинаги). Днес, от основаването до всеобщата приложимост минават единствено няколко години – да вземем за пример смарт телефоните доближиха на практика до всеки човек на земята за по-малко от 10 години.

„ Да живеят роботите! ”

Кой е моторът на автоматизацията? Ключовият фактор е скоростта на осъществяване на дилемите и взимането на решения. Това изключително доста важи за огромните размери еднотипни интервенции, които карат човек в избран миг да стартира да работи неефективно или да позволява неточности – от време на време сериозни и даже съдбовни. Точно, както преди време влакът и автомобилът „ изпреварват ” впрегатния кон, по този начин през днешния ден роботите и интелигентните стратегии извършват рутинните действия доста по-бързо и по-точно от нас – хората.

Автоматизацията отстрани и досадните неточности, постоянно предизвиквани от човешкия фактор. Повишаване на продуктивността и качеството при възходящите размери е това, към което се стремим с автоматизирането на процесите – да се освободим от минусите, присъщите на индивида.

Проучване на McKinsey демонстрира, че при настоящето ниво на технологиите автоматизацията на процедура може да доближи всички сфери на човешката активност. Обемът на този пазар надвишава половината от размера на работните заплати на всички служащи по света, като възлиза на близо 15 трилиона щатски $. Производство, хотелиерство и ресторантьорство, търговия на дребно – тук опциите на автоматизация могат да заемат челна позиция. Освен това ще се автоматизират освен нископлатените длъжности, а и области, изискващи приблизително и високо равнище на подготовка.

Видове автоматизация

Трябва да създадем разлика сред роботизираната и нероботизираната автоматизация. Първата срещаме да вземем за пример в строителството (3D щемпел на стени, автоматизирано строителство на жилища с акуратност до милиметър), промишленото произвеждане, опазването на здравето (роботи за проучвания и хирургически операции).

Счита се, че автоматизацията едвам в този момент навлиза всеобщо, само че в случай че се замислим, ние я използваме много от дълго време

Вторият тип автоматизация не визира физическия свят – тя обработва данни. Често се смята, че автоматизацията едвам в този момент навлиза всеобщо, само че в случай че се замислим, ние я използваме много от дълго време. Да си спомним единствено за функционалността за автоматизирана подмяна и инспекция на правописа в Word, формулите в Excel, автоматизираното попълване на формуляри, автоматизирания превод на уеб страници и доста други.

В Съединени американски щати процесите на събиране и обработка на данни се смятат за една от най-податливите на автоматизиране сфери. Взети дружно с физическата активност в мощно структурираните и предсказуеми среди, те съставляват 51% от националната стопанска система или 2,7 трилиона $, изразено в работни заплати.

Бот или експерт?

Най-атрактивни за автоматизация са областите, в които по-голямата част от информацията е в електронен тип, а решенията могат да бъдат относително елементарно дефинирани. Една от тези области е юриспруденцията (теория и философия на правото): нейният голям капацитет може да се осъществя относително елементарно, с помощта на високото равнище на документиране и досегаемост на законовите и подзаконовите нормативни актове в електронен тип. Ефективната работа с огромни данни в тази сфера може да има разтърсващ резултат.

Отлични благоприятни условия за автоматизация съществуват и в прецедентното право, т.е. правосъдната процедура. Боравейки с огромни размери информация, автоматизираният „ юрист ” може доста по-точно от индивида да дефинира вероятността от продобиване на едно дело в съда. Възможностите на човека-юрист въпреки всичко са лимитирани до информацията и опита, които е съумял да натрупа в своето лично професионално развиване, до момента в който „ ботът ” е в положение да вземе решение за вероятността от позитивен излаз от делото, въз основа на всички сходни проблеми.

Идеалният сюжет за автоматизиране на правната процедура е следният: задаваме въпрос и получаваме като отговор логаритъм за дейности, съпроводени от съответните типови формуляри, заявки и всякаква друга документи, нужна за дадения казус. Например в отговор на въпроса по какъв начин да записваме компания, можем да получим освен лист с нужните попълнени документи, само че и разбор на сходни случаи, статистика, по-сложни проблеми и други. Въпреки че тази сфера има голям капацитет за автоматизация и макар шума, който се подвига към нея, анализът на пазара демонстрира, че действителният прогрес там е към момента прекомерно дребен. Функционалните благоприятни условия на „ бот-адвокатите” към момента са мощно лимитирани, обгръщат единствено някои типови обстановки и не се употребяват необятно в практиката.

Най-атрактивни за автоматизация са областите, в които по-голямата част от информацията е в електронен тип

В същото време на пазара последователно се оферират от ден на ден услуги за интелигентно търсене, повишаващи ефикасността на юристите и юристите, които използват  разбор на законодателството и машинно образование вместо обичайното търсене по основни думи. Възможностите на профилираните принадлежности, съчетаващи технологии от рода на Natural Language Processing, Machine Learning и Latent Semantic Indexing, се употребяват за разбор на контракти и инспекция на тяхното сходство с фирмената политика.

Друга перспективна област за автоматизация е правната отбрана и отбраната на интелектуалната благосъстоятелност. Днес колосите в ИТ сектора като YouTube и Фейсбук към този момент сполучливо автоматизират процесите за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, като ревизират наличието за нарушавания на авторските и сродните им права. Правят се автоматизирани търсения за регистрация на търговски марки в разнообразни райони на света, автоматизират се процедури за вписване на непокътнати знаци за артикули и услуги по стандартизиран сюжет – работата с данните в тази сфера е директно обвързвана с комерсиалната активност.

Тук е мястото да напомним украинския PatentBot, който към този момент се научи да записва търговски марки освен в Украйна, само че и в Съединени американски щати. Информационните артикули от този вид, въпреки да не регистрират всички особености и по-сложните регистрационни проблеми, въпреки всичко извършват значима задача – да създадат услугите в региона на интелектуалната благосъстоятелност налични за необятния консуматор, да разпространяват и предизвикват използването на законодателните механизми в интерес на бизнеса.

Въпросът за автоматизацията на процесите, свързани с правата върху интелектуалната благосъстоятелност, стартира да става все по-належащ, защото размерът на ръчно обработваните данни пораства в геометрична градация. На едно държавно институция от вида на патентните ведомства да вземем за пример са нужни месеци, с цел да ревизира за подобие на комерсиалната марка с към този момент регистрирани такива, макар че в множеството случаи това може да стане за броени минути благодарение на логаритмите за машинно образование, оставяйки за ръчна инспекция единствено противоречивите или най-сложните проблеми.

Най-перспективните области

Освен правната област най-атрактивни за автоматизация са сферите, които разполагат с най-вече документи в електронен тип, както и дефинирани логаритми за деяние. Счетоводството, банковото дело, търговията, маркетингът, образованието и даже общата медицина са вече  в полезрението както на огромните компании, по този начин и на започващите компании. Може да се чака първо да се появят принадлежности, които доста улесняват работата на експертите, а по-късно – комплекси, които да заменят експерта изцяло.

На прага на бъдещето и етичната страна на въпроса

Благодарение на автоматизацията на комплицираните физически интервенции и рутинните процедури, човек получава опция да се концентрира върху самия артикул, процеса на неговото развиване и рационализиране. Остава повече време и запас за творчеството, което е мотор на напредъка. Автоматизацията разрешава доста понижаване на себестойността на продуктите и услугите, както и тяхното предложение в по-достъпна за всеобщия консуматор форма.

Автоматизацията преобразява бизнеса, индустрията и съзнанието. Променя се цялостната картина на пазара на труда, изчезват остарелите и се раждат нови специалности. Добрата вест за скептиците е, че на макрониво тези процеси се развиват много постепенно. Експертите считат, че до 2055 година ще бъде допустимо да се автоматизират едвам половината от съществуващите сега типове трудова активност.

Към 2045 година съществуващите софтуерни решения към този момент няма да изискват нашето присъединяване

Крайната цел на напредъка е цялостната автоматизация на индивида. Известният футуролог, откривател и романтик в света на машините Рей Курцвейл предсказва, че през 2045 година ще настъпи софтуерна сингулярност – моментът, в който развиването и задълбочаването на съществуващите софтуерни решения към този момент няма да изискват нашето присъединяване. Но този миг към момента е доста, доста надалеч.

Тази наклонност може да ни изплаши – въпреки всичко изниква разумният въпрос: какво ще прави индивидът, когато в околните 100 години за него на практика няма да остане работа? Истината постоянно е относителна, а обстоятелствата – безспорни. Ако боравим просто с обстоятелства, то единствено преди 150 години 80% от популацията се е занимавало със земеделие и появяването на машините за обработка на земята, автоматизирано напояване и събиране на реколтата по същия метод е плашила нашите предшественици. Днес едвам 12% от човечеството се занимава със селско стопанство и това напълно не значи, че останалата част от хората няма какво да вършат. Автоматизацията на селското стопанство принуди хората да се замислят какво да вършат оттук насетне, какви области би трябвало да развиват и накъде да вървят.

Още тази година Швейцария има намерение да вкара „ категоричен базов приход ” – избрана закрепена сума пари, която жителите ще получават всеки месец, без значение от своята претовареност. Подобно ще бъде решението на безработицата и неналичието на нужда от ръчен труд, подбудена от автоматизацията, която гълтам специалност след специалност.

По същия метод както нашите предшественици са оставили сърпа и ралото, с цел да работят в машиностроителните предприятия в градовете, по този начин в този момент нас ни чака появяването на нови браншове и специалности, които ще създадат бъдещето изненадващо привлекателно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР