Повишаване броя на ваксинираните чрез подобряване на осведомеността за ползите

...
Повишаване броя на ваксинираните чрез подобряване на осведомеността за ползите
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Кампанията за ваксините ще е базирана на доверие, а не на страх

Повишаване броя на имунизираните посредством възстановяване на осведомеността за изгодите от имунизацията и спазването на въведените противоепидемични ограничения, в това число и по време на идните коледни и новогодишни празници, бяха разисквани на работна среща в Министерството на здравеопазването.

Социологическо изследване, предоставено ни от офиса на СЗО в България демонстрира, че с доверието на хората се употребяват най-много персоналните лекари и фармацевтите. Затова разгадавам на Вас дружно да проведем професионална информационна акция, основана на построяването на доверие, а не на всяването на боязън. Нека обединим и насочим напъните си към онази част от жителите, които към момента се двоумят по отношение на имунизацията против ковид. Нека им осигурим научнообоснована информация, с цел да създадат своя съзнателен избор. Така проф. Сербезова се обърна към съсловните организации на лекарите и фармацевтите у нас.

Здравният министър уточни още: „ Важно е да работим освен за повишение равнището на имунизация в страната, а и за опазване на въведените противоепидемични ограничения такива, каквито са сега. За да не се стига до локдаун, било то и непълен, би трябвало да продължим с разясняването значимостта на нефармацевтичните ограничения като носене на маска и съблюдаване на отдалеченост. Те имат значителен принос за ограничение разпространяването на вируса. “

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев акцентира, че единственият метод да понижим броя на смъртните случаи в страната е като се имунизираме. „ Важно е да гледаме напред и, даже със забавяне, да осигурим отговор на всеки въпрос, заложен от жителите. Информацията е налична и сега – и на уеб страницата на министерството, и на този на Българския лекарски съюз, тя обаче би трябвало да бъде систематизирана, обновена и надградена “, изясни той.

Според проф. Радка Аргирова фокусът на напъните би трябвало да бъдат хората, които се двоумят. „ В тази група влизат бременните, хората с диабет, тези със сърдечно-съдови болести и така нататък Необходимо е те да схванат, че имунизациите против COVID-19 са изключително значими точно за тях. Освен това час по-скоро би трябвало да се премине към дейна имунизация с трета доза за хората над 60-годишна възраст”, изясни тя.

Българският представител в Европейската организация по медикаментите проф. Илко Гетов съобщи, че фокусът би трябвало да бъде подложен върху обособения човек и неговите терзания по отношение на имунизацията, като за задачата, по гледище на Здравното министерство, ще бъдат основани осведомителни материали.

Председателят на УС на БЛС доктор Маджаров изрази мнение, че по-подробно би трябвало да бъдат разяснени така наречен постковид синдром, както и разликата сред имунитета, добит след имунизация и този след боледуване, тъй като след преболедуване има имунитет, само че има и повредено общо здраве и постковид затруднения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР