Поведението на Илън Мъск му създаде редица проблеми напоследък. Непремерените

...
Поведението на Илън Мъск му създаде редица проблеми напоследък. Непремерените
Коментари Харесай

Tesla изгуби един от най-силните си поддръжници заради поведението на Мъск

Поведението на Илън Мъск му сътвори редица проблеми в последно време. Непремерените му обществени изяви доведоха до спад на акциите на Tesla и различията с водещи вложители, а от ден на ден хора оспорват лидерската му роля в основаната от него компания.

Един от най-големите поддръжници на Tesla - анализаторът Ромит Шах от Nomura Institinet анулира позитивната си прогноза за акциите на производителя на електрически автомобили поради държанието на Мъск, което може да навреди на марката.

 Арогантен Илън Мъск изтри $3,7 милиарда от цената на Tesla
Арогантен Илън Мъск изтри $3,7 милиарда от цената на Tesla

И още веднъж регистрира голяма загуба

" Бяхме едни от най-оптимистично настроените по отношение на Tesla, откогато започнахме да следим акциите й. Продължаваме да имаме вяра, че Tesla може да бъде доста по-голямa, в сравнение с е през днешния ден. Проблемът е в непредсказуемото държание на основния изпълнителен шеф Илън Мъск. Притесняваме се, че то отслабва марката Tesla, което е най-важно за цената й ", написа Шах в записка до клиентите, озаглавена " Вече несъответствуваща за вложения ".

Анализаторът намали прогнозата си за акциите на Tesla до еквивалента на задържане и понижи ценовата цел до 300 $ от досегашните 400 $. Предишната му цел бе шестата най-висока на Уолстрийт измежду 22 анализатори, съгласно FactSet.

 Мъск желае да смъкна Tesla от борсата
Мъск желае да смъкна Tesla от борсата

Под въпрос остава дали акционерите ще одобрят хода, както и от кое място ще дойдат средствата

Мъск пуска постове в Twitter приблизително по 15 пъти дневно - съвсем 4 пъти по-често, в сравнение с през последните 18 месеца. " Независимо от подобряването на фундаменталните условия, Tesla се нуждае от по-добро управление ", считат от Nomura Instinet, представени от CNBC.

Според специалистите продължаващото държание на бизнесмена е притеснително, както и въздействието, което оказва върху марката - несъмнено най-ценният актив на Tesla. " Това провокира огромно разпръскване. Ако сте дълготраен вложител, e труднo да се концентрирайте върху главните неща, когато това се случва ", съобщи Шах пред Bloomberg.

 Двама високопоставени чиновници на Tesla напущат
Двама високопоставени чиновници на Tesla напущат

Акциите на компанията потеглиха надолу

Действията на Мъск имат и други неприятни последствия, прогонвайки най-хубавите мениджъри в компанията. Пример за това е напускането на основния счетоводител Дейвид Мортън, който устоя на позицията по-малко от месец.

Въпреки дискусионните си изяви и множеството рецензии, Мъск към момента играе основна роля за триумфа на компанията. " Илън е неразделна част от Tesla и марката. Ако би трябвало да напусне или да заеме по-второстепенна роля, това ще бъде опустошително за акционерите ", безапелационен е Шах.

 Защо Мъск промени решението си за Tesla?
Защо Мъск промени решението си за Tesla?

Какво стои зад отхвърли компанията да стане частна

Ексцентричният и непредсказуем водач на Tesla би трябвало да спре с непостоянното си държание и изявите в Twitter, с цел да си върне доверието на вложителите . Вместо да се занимава с мнения и провокации, той би трябвало да насочи цялото си внимание върху разрастването на Tesla.

" Той би трябвало просто да се концентрира върху ръководството на бизнеса си. Той е визионер, той издигна Tesla до равнище, което не бихме могли да си представим и мисля, че компанията има огромен постенциал за напредък ", предлага анализаторът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР