Поведението и действията на служебния министър на културата Велислав Минеков

...
Поведението и действията на служебния министър на културата Велислав Минеков
Коментари Харесай

Шефът на Народния: Действията на Минеков показват лична намеса в скандала

Поведението и дейностите на служебния министър на културата Велислав Минеков основават усещането за персонална негова интервенция в абсурда с Народния спектакъл. Това съобщи Васил Василев, шефът на НТ " Иван Вазов ", пред парламентарната комисия по културата и медиите, поканен точно поради спора сред основния режисьор Александър Морфов и пиара на театъра Велислава Кръстева.

Скандалът стана обществено прочут, откакто Морфов нашари с надписи " Движение за права и свободи " и " Изчезвай " вратата на Кръстева в театъра.

Така Василев реагира на думите на Минеков, определил спора като " война, която води до тежък прелом ". 

" Защо допуснахте тази среда да стане по този начин отровна? Какво направихте вие, с цел да предотвратите този спор и може ли политиката дотам да изкривява по този начин тази среда? Не може политическите ползи да са над културните ", попита зам.-председателят на " Демократична България " Стоян Михалев.

Като отговор Василев подреди хронологично случилите се събития. Обясни, че откакто е определен за шеф на театъра, е наел няколко индивида, които да осъществят замислената от него стратегия. По думите му Александър Морфов е поканен освен да възвърне досегашни постановки, само че и да поеме позицията на основен режисьор. Велислава Кръстева от своя страна е наета поради целеустремеността си и методът ѝ за показване на хрумвания. Нито Морфов, нито Кръстева са дали поръчки за политическите си възгледи, сподели още Василев. Това е и повода той да е стъписан от зародилите пререкания.

На чуването в Комисията по културата и медиите участваха и актьорите Валери Йорданов и Христо Мутафчиев, който е ръководител на Съюза на артистите.

Работните заплати в бранша са унизително и цинично ниски, сподели Христо Мутафчиев. Според него бюджетът на театрите би трябвало да бъде повишен, с цел да може заплатите на артисти и чиновници да преминат от минимални на най-малко 1700 лева

Той възрази и на предлагането на някогашния шеф на театрални изкуства и в този момент основен специалист в Министерството на културата Елиянка Михайлова междинното нарастване на единния разходен стандарт да бъде 20%. От Министерството на културата обаче ще се вслушат в представителите на театралните изкуства, тъй като те най-добре знаят какво им е належащо, добави още Михайлова.

Що се отнася до европейския стандарт за театралните изкуства - подобен у нас няма, сподели шефът на Народния спектакъл Васил Василев. Дори НТ " Иван Вазов " не дава отговор на условията. Освен това в България няма компании, които да поддържат театралната машинизация, добави той.

Според депутата от ГЕРБ Тома Биков културата на театралните изкуства би трябвало да се промени напълно, а единственото, с което се е справил предходният министър, е да разпредели 30 млн. лева за два месеца. Биков предложи да има нарастване на приходите в бранша с 50% за тази година и още толкоз за идната. " Вече уредих това предложение в нашата партия и тя ще го поддържа без значение какво е държавното управление ", сподели Биков.

Същевременно той посъветва актьорите от Народния спектакъл да не чакат, че проблемите им, свързани със абсурда, ще се разрешат в Народното събрание, там ще се задълбочат.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР