Поведенческите проблеми на учениците в класната стая и неуспяването на

...
Поведенческите проблеми на учениците в класната стая и неуспяването на
Коментари Харесай

Кътове, стикери и функционална оценка за аутисти и деца със СОП

Поведенческите проблеми на учениците в класната стая и неуспяването на ресурсните учители да ги овладеят. Това е акцентът, който слага Министерство на образованието в развиването на приобщаващото обучение. Директорът на Регионален център " Подкрепа за приобщаващо обучение "  Калоян Дамянов показа новите концепции по време на Европейска конференция " Ресурсните учители и специфичните просветителни потребности в приобщаващо обучение ", провеждаща се през днешния ден в София. На нея участваха стотици учители от цялата страна. Бе показана и нова платформа за образование на децата със специфични просветителни потребности, децата с хронични болести, децата с аутизъм. Последната група влиза в специфична разработка за обучение и у нас, защото в целия свят се усилва броят на децата с аутизъм. Филм за образование на децата с аутизъм бе показан на конференцията, от него стана ясно, че в американското обучение всяко трето дете е с аутизъм или хиперактивност.

" Функционалното оценяване е заложено като основа и се съдържа в стратегия " Подкрепа за личностното обучение " на МОН. Над 1200 членове ще преминат образования, приготвят се обучителите за това в Банкя.

Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието, изясни, че се следи стабилизиране на броя на деца с деца със специфични просветителни потребности (СОП) в учебните заведения. Около 25 000 деца със СОП са обхванати от просветителната система към този миг.

Новите действия за развиване на приобщаващо обучение са пет: Специализирани указания в класната стая (стикери, карти, знаци, нови тетрадки, речници с две полета), социално-емоционално учене - ученикът взе участие в урока, структуриране на групова диференциация (създаване на групи в класа по умения), основаване на модел за функционална оценка, съставяне на отворени зони и кътове за самостоятелна работа в класната стая.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР