Повечето страни в Европа съкращават армията си от пожарникари, въпреки

...
Повечето страни в Европа съкращават армията си от пожарникари, въпреки
Коментари Харесай

В Европа броят на пожарникарите намалява , въпреки че редица пожари опустошават континента

Повечето страни в Европа редуцират армията си от пожарникари, макар че континентът се бори с все по-интензивни горещи талази, които към този момент провокираха огромни горски пожари в Гърция и Португалия това лято.

Държавите членки на Европейски Съюз означиха спад на броя на пожарникарите с 1,5% през 2022 година до по-малко от 360 000 спрямо миналата година, съгласно изказване на Европейската конфедерация на профсъюзите, позоваващо се на данни на Евростат.

Най-голям процентен спад на годишна база в броя на пожарникарите е регистриран в Словакия (понижение с 30%), България (с 22%) и Португалия (с 21%), до момента в който Франция е съкратила максимален брой огнеборци (цели 5446), следвана от Румъния (4250) и Португалия (2907).

Единствените изключения, които в действителност укрепиха противопожарните си сили, бяха Испания, Италия и Гърция – страни, които бяха на фронтовата линия на опустошителните горещи талази и горски пожари през последните няколко месеца. 

Гърция разшири противопожарната си войска с съвсем 60% през 2022 година, което оказа помощ за битката с пожарите предишния месец, наложили евакуацията на хиляди хора от остров Родос. Страната възнамерява да наеме 500 нови пожарникари, съгласно Василис Кикилиас, министър на климатичните рецесии и гражданската отбрана на Гърция.

Докато планетата се затопля бързо, откакто към този момент бяха регистрирани най-горещите месеци юни и юли в историята, страните са хванати сред оправянето с изменението на климата в дълготраен проект и битката с инфлацията плюс икономическото закъснение в по-краткосрочен проект, което притиска държавните бюджети. Синдикатите се тормозят, че макроикономическите принуди може да докара до спомагателни съкращения.

" Намаляването на броя на пожарникарите в разгара на климатична рецесия е рецепта за злополука ", сподели Естер Линч, общоприет секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите и добави: " Притеснявам се, че може да има още съкращения, в случай че Европейски Съюз вкара още веднъж разпоредбите за строги икономии през идната година ".

Около 3000 пожарникари се борят с горските пожари в Португалия, откакто повече от 1000 души избягаха от пожар в южната част на страната. Емисиите от изкопаеми горива водят до световно стопляне, като температурите надвишават 40 гадуса по Целзий в елементи от Португалия и Испания. Италия предишния месец стана свидетеле на невиждана гореща вълна в Сардиния, защото температурите съвсем доближиха 46 градуса и доведоха до смъртни случаи от топлинен удар.

Горските пожари в Канада пък към този момент са овъглили повече от 25 милиона акра това лято, което е почти колкото размера на Исландия.

Държавите членки на Европейски Съюз не са единствените, наранени от по-малко разпореждания за битка с пожарите. Обединеното кралство разполагаше с 21% по-малко пожарникари към март предходната година, в сравнение с преди 10 години. Централното финансиране за противопожарни и избавителни служби в Англия е намаляло с съвсем една четвърт през последното десетилетие в парично изражение, съгласно Съюза на пожарните бригади в страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР