Повечето приказки, които баба ти е разказвала за да заспиш

...
Повечето приказки, които баба ти е разказвала за да заспиш
Коментари Харесай

Разбират ли днешните деца българското народно творчество?

Повечето приказки, които баба ти е разказвала с цел да заспиш като дребен, и пословиците и поговорките, които нашите родители непрестанно ни повтарят преди да създадем някоя нелепост или по-късно, са една огромна част от българското национално творчество през вековете, което се е запазило и до наши дни. Приказките, които ни описват  обикновено са небивалица, само че съдържат в себе си поука и мъдрост.

 Битовите приказки, тези, които не са със фентъзи детайл са за живота на хората, техните усеща и прекарвания и уроците, които са научили. А вълшебните са тези, които ни вдъхват малко вяра и ни карат да се засмеем и да се откъснем от всекидневието. Поговорките и пословиците са изразите в които нормално има рима. Те съдържат мъдростта на народа. Това, което са научили за живота през годините. Разбира се, някои са доста променени във времето или към този момент са в действителност остаряли и неприложими във нашето време, само че те си остават част от творчеството на нашия народ. 

 Легендите на българите най-често са свързани с битовото и по какъв начин действителността и измислиците се преплитат в едно. Те разказват суеверията и вярванията на народа от другите краища на България. Свързани са с разнообразни богове или свръхестествени същества, като самодиви и демони. А общото сред всички предания, които ни описват и са част от историята на нашият народ е, че те са доказателството за будното мислене на хората, даже и през най-тежките времена от нашата вековна история.

Инфо: www.wishbox.org

Повечето приказки, които баба ти е разказвала с цел да заспиш като дребен, и пословиците и поговорките, които нашите родители непрестанно ни повтарят преди да създадем някоя нелепост или по-късно, са една огромна част от българското национално творчество през вековете, което се е запазило и до наши дни.

Приказките, които ни описват  обикновено са небивалица, само че съдържат в себе си поука и мъдрост. Битовите приказки, тези, които не са със фентъзи детайл са за живота на хората, техните усеща и прекарвания и уроците, които са научили. А вълшебните са тези, които ни вдъхват малко вяра и ни карат да се засмеем и да се откъснем от всекидневието.

 

Поговорките и пословиците са изразите в които нормално има рима. Те съдържат мъдростта на народа. Това, което са научили за живота през годините. Разбира се, някои са доста променени във времето или към този момент са в действителност остаряли и неприложими във нашето време, само че те си остават част от творчеството на нашия народ.

 

Легендите на българите най-често са свързани с битовото и по какъв начин действителността и измислиците се преплитат в едно. Те разказват суеверията и вярванията на народа от другите краища на България. Свързани са с разнообразни богове или свръхестествени същества, като самодиви и демони.

 

А общото сред всички предания, които ни описват и са част от историята на нашият народ е, че те са доказателството за будното мислене на хората, даже и през най-тежките времена от нашата вековна история.

- See more at: http://wishbox.org/blog/view/538#sthash.dABjtGoy.dpuf
Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР