Повечето от нас вярват, че здравето ни зависи от храната,

...
Повечето от нас вярват, че здравето ни зависи от храната,
Коментари Харесай

Защо и как да изчистваме лимфната си система

Повечето от нас имат вяра, че здравето ни зависи от храната, която одобряваме, от метода ни на живот, от навиците и от метода на мислене. Това е по този начин, само че и не е по този начин.

Нашето здраве зависи и от нашето схващане и познаване по какъв начин действа тялото ни. От това дали ще създадем условия на всичките ни органи и системи да работят вярно. Чували сме, а и постоянно сме ползвали, разнообразни способи за детоксикация. Кога сполучливо, по кое време не толкоз. Рядко обаче се загатва една доста значима система за прочистването на тялото и това е лимфната система.
Колко добре познаваме лимфната си система?Можете ли да се сетите за съответен орган, който е част от лимфната система? И аз не мога. Защото тя се състои от: съдове и възли. И в случай че кръвоносната система се състои от съдове с обща дължина към 100 000 км., то лимфната система има два пъти повече.

Съдовете на лимфната система обаче, са невидими за окото. Това е и повода да се получават отоци при интервенции – тъй като хирурзите не зашиват съдовете на лимфната система. В нашето тяло всички органи са снабдени със съответните лимфни възли, като единственият орган, който не разполага с такива, това е плацентата. Затова при бременност се натоварва лимфата и също се получават отоци. Ето ви и една основна причина да създадем пречистване на лимфата при подготовката за бременност.
Какво в действителност прави лимфната система?Това е нашата съществена дренажна система. До всяка клетка в нашето тяло нямаме кръвоносен съд, който да й доставя храна. Затова капилярите доставят храна до междуклетъчната течност, а клетките се хранят от там, само че също по този начин и отделят отпадните артикули още веднъж в междуклетъчната течност. Това е техния ресторант, само че и тяхната тоалетна. От там лимфата поема отпадните субстанции и ги отнася към белия дроб, бъбреците и черния дроб, с цел да се изхвърлят. Представете си от къде ще се хранят нашите кафези, в случай че не е прочистена лимфната система?! Разбира се, от своята тоалетна.

Лимфната система съставлява и естествена преграда за патогенните организми. Лимфните възли, ситуирани по лигавиците, улавят тези организми, унищожават ги и ги извеждат към влагалището, червата или потните жлези, с цел да бъдат изхвърлени. Затова съществуването на слуз е знак за струпване в лимфната система на бактериални трупове, които би трябвало да бъдат изведени.
Когато имаме хрема, кашлица или отделяме повече от естественото слуз от влагалището, не би трябвало да потискаме признаците, а би трябвало да помогнем на лимфната система да се почисти.Слюнката също е мощен участник в работата на лимфната система. По време на заболяване се отделя повече слюнка (около 0.5 л.), с която се изхвърлят бацилите.

Как да разберем дали е нечиста лимфната ни система?Ето по какъв начин ни подсказва нашата лимфна система, че има потребност да бъде прочистена:
⦁    Обложен език
⦁    Наличие на слуз (хрема, кашлица, бяло течение и др.)
⦁    Изпотяване на челото – приказва за задръстени бъбреци
⦁    Нощно изпотяване
⦁    Синузит
⦁    Алергии

Ако имате някой от тези признаци, предлагам ви да извършите изчистване на лимфната си система. Дори и да нямате, профилактичното изчистване няма да ви е ненужно.
Как да прочистим лимфната си система?Както и за всичко друго, няма вълшебно хапче. Нашето здраве, както и здравето на нашата лимфна система, е въпрос на ежедневна грижа. Ето и няколко стъпки за поддържане здравето на лимфната система:

1. Пиене на вода – най-малко 30-40 мл. на кг чиста вода. Най-добре е да бъде структурирана, с ниска минерализация и обогатена с минерали в биологично усвоима форма, което може да стане да вземем за пример, с български зеолит.Лимфата е течност и в случай че междуклетъчната течност в нашето тяло е приблизително 60 литра, то лимфата е към 2.5 л. Представете си по какъв начин може това количество, което е към 24 пъти по-малко, да прочисти течността в цялото тяло. Трябва доста, доста вода!
2. Изключително значимо изискване за поддържане на здрава лимфна система, това е раздвижването й, което би трябвало да става единствено отдолу-нагоре! Лимфната система си няма орган, който да я изпомпва, както сърдечно-съдовата си има сърце, което непрекъснато работи. За придвижването на лимфата би трябвало да се погрижим ние, раздвижвайки се на всеки 40 мин.
3. Природосъобразен живот – слънчеви бани, плуване, воден масаж, разходки в планината. Всичко това спомага раздвижването на лимфата.
4. Сауна – не е загадка какво количество течности се изхвърлят от организма по време на сауна. Особено значимо е вземането на душ със студена вода през почивките. Това спомага процеса на изчистване, а и ще се почувствате доста освежени.
5. Масаж – най-много лимфен дренаж. Специалистите са подготвени по какъв начин тъкмо се прави той – отдолу-нагоре
6. Балансирано, пълноценно и разнообразно хранене, богато на антиоксиданти, спомагащи изчистването на организма от свободните радикали
7.  Вит. С и Е – съществени антиоксиданти
8. Органичен Германий – гъби шийтаке, чесън, броколи, целина, алое, хлорела, женшен, ечемик и кресон.
9. Вит. К – защищава от рак на лимфата. Съдържа се в броколито, копривата, бананите, кайсиите и водораслите.

Една изпитана стратегия с хранителни добавкиСпоменах, че няма вълшебно хапче, само че пък някои биодобавки могат да допринесат за възстановяване работата на лимфната система и нейното изчистване.
1. Корал сладостен корен - раздвижва течностите в организма, има противовъзпалително, имуностимулиращо, тонизиращо и спазмолитично деяние. При язва – успокоява стомаха, понижава киселините и жлъчния сок. Често съм го употребила при кашлица – работи безотказно! Има диуретичен резултат и спомага работата на бъбреците.
2. Корал келп - келпът е сорбент, с помощта на което прочиства червата, почиства холестерола, непотребната слуз и тежките метали. Има антирадиационно деяние. Освен това е богат и на хранителни субстанции за клетката – йод, витамини, минерали, аминокиселини, полизахариди, целулоза, усвоими съвсем изцяло.
3. Люцерна - жлъчегонно деяние, спомага прочистването, разграждането на мазнините и работата на черния дроб.
4. Лецитин – укрепва черния дроб и разтваря част от масноразтворимите отрови

С тази стратегия имам персонален опит. Когато за първи я организирах, ненадейно стартира бумтене в дясното ми ухо. Помислих, че съм прекалила в говоренето по телефона. Започнах да поставям слушалката от другата страна, само че бученето си остана в същото ухо. Тогава се сетих, че още от детството имах издут лимфен възел тъкмо зад дясното ухо. Проверих го и забелязах, че е изцяло идентичен с този отляво. След 2-3 седмици бученето изчезна, а лимфният възел и до ден сегашен не се е подул повече. По това аз забелязах, че нещо в действителност се случва в моя организъм.
И въпреки всичко, храните и добавките имат своята магическа и лечебна мощ, единствено и само при едно изискване: в случай че ние водим един виновен, умишлен и съразмерен метод на живот, познаваме по какъв начин действа нашето тяло и даваме опция на всички процеси да протичат вярно. И тъй като не се раждаме с „ директива за приложимост “ на нашето физическо тяло, ние цялостен живот го опознаваме.
Продължавайте да опознавате себе си, да бъдете търсещи, любознателни и съзнателни, другари!
Елена Терзиева, нутриционист
тел. 0889901660
[email protected]
www.elenaterzieva.com
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР