Повечето от нас смятат, че знаят какво е криза на

...
Повечето от нас смятат, че знаят какво е криза на
Коментари Харесай

Кризата на средната възраст: Всичко, което трябва да знаете

П овечето от нас считат, че знаят какво е " рецесия на междинната възраст ". Това е новата лъскава спортна кола и съмнителната прическа. 

Неведнъж науката ни е показвала, че това, което сме си мислели, че знаем, е изцяло неправилно. И по този начин, какъв брой от стереотипното разбиране за " рецесия на междинната възраст " е правилно? Как наподобява тя? Кога настава? Винаги ли приключва с бракоразвод? Съществува ли въобще рецесията на междинната възраст? 

Какво съставлява рецесията на междинната възраст? 

Ами, комплицирано е. Много психолози настояват, че няма такова нещо: " Няма съвсем никакви данни в поддръжка на изказванието, че рецесията на междинната възраст е универсално прекарване. Онези, които организират проучвания в тази област, не престават да се чудят за какво този мит продължава да битува, откакто продължаваме да не съумяваме да открием доказателства за него в нашите данни ", написа Сюзън Краус Уитбърн, професор по психически и мозъчни науки в Масачузетския университет в Амхърст, в публикация за Psychology Today.  

Всъщност самата  " рецесия на междинната възраст " е загадъчна. Като начало, по кое време тъкмо е " междинната възраст "? Ако сте млади, има възможност да си визиите, че рецесията на междинната възраст се появява някъде при започване на 30-те години; изчакайте няколко десетилетия и ще откриете, че определението ви за " междинна възраст " може да се простира чак до 70-те години. 

И без значение от десетилетието, което ще определим като " междинна възраст ", не е несъмнено, че и тогава е евентуално да изпаднете в някаква рецесия.

" Проучване демонстрира, че самооценката на рецесиите просто става по-честа с напредването на възрастта ", написа Ник Хаслам, професор по логика на психиката в Университета в Мелбърн, в публикация за The Conversation от 2019 година " Сред участниците в проучването на 20 години 44% оповестяват за рецесия, спрямо 49% от тези на 30 години и 53% от тези на 40 години. "   

Подобни изводи са направени и в други проучвания. По-възрастните участници оповестяват, че рецесиите на междинната възраст настъпват по-късно; " междинната възраст " през 90-те години на предишния век се е разглеждала като десетилетие или две по-рано, в сравнение с в този момент. Според някои откриватели " междинната възраст " въобще не е възраст, а метод на живот. 

" Вероятно няма ясно изразена рецесия на междинната възраст. Само рецесии, които настъпват по време на междинната възраст, само че биха могли да настъпят и преди или по-късно ", заключава Хаслам.  

Защо хората изпадат в рецесия на междинната възраст? 

Толкова за експертното мнение - факт е, че живеем в свят, в който съвсем половината от хората над 50 години настояват, че са претърпели рецесия на междинната възраст. И се оказва, че има една група учени, които несъмнено имат вяра в този феномен: не психолози или даже биолози, а икономисти. 

" Няма нито " в случай че ", нито " само че ", благосъстоянието има U-образна форма във възрастта ", написа Дейвид Бланшфлауър, професор по стопанска система в Дартмут, в публикация от 2020 година, изследваща равнищата на благополучие през целия живот.

" Средната възраст, при която U-образната форма се минимизира в 477-те оценки на равнище страна, показани в проучването, е 48,3 години. "  

Трудно е да се преувеличи какъв брой неминуем наподобява тази графика на щастието. Тя е доказана в 145 страни - от Америка до Зимбабве. Тя се демонстрира даже при шимпанзета и орангутани. " Има го в богати и небогати страни - написа Бланшфлауър; - открих го в Европа, Азия, Северна и Южна Америка и Африка ".  

Така че очевидно има нещо в междинната възраст, което ни кара да се депресираме. Но за какво? В края на краищата в доста връзки междинната възраст е най-хубавият интервал от време, който претърпяваме: тогава печелим най-много; средностатистически сме се открили в кариерата и персоналния си живот; по-възрастни сме, да, само че по-мъдри, само че въпреки всичко се отчайваме. 

Елиът Джакс смяташе, че знае за какво. Именно той в средата на 50-те години на предишния век за първи път вкарва в британския език термина " рецесия на междинната възраст ": " В хода на развиването на индивида има сериозни етапи, които имат темперамент на точки на смяна или интервали на бърз преход ", написа той в публикация от 1965 година, озаглавена " Смъртта и рецесията на междинната възраст ". " Може би по-малко познати, само че въпреки всичко действителни, са рецесиите, които настъпват към 35-годишна възраст - които ще нарека рецесия на междинната възраст ", показва създателят.   

И повода за тази рецесия съгласно него е явна. " Парадоксът се състои в това, че навлизаме в разцвета на живота, в стадия на реализация, само че в това време разцвета и реализацията са остарели ", изяснява той. 

С други думи, допусна той, рецесията на междинната възраст е това, което се случва, когато ненадейно осъзнаеш, че ще умреш - по-скоро рано, в сравнение с по-късно. Това може да провокира голям брой маниакални прояви - " натрапчиви опити да останете млади ", написа Джакс, в това число " хипохондрична угриженост за здравето и външния тип, поява на полова разхайтеност за доказване на младост и потентност, както и липса на същинско наслаждение от живота " - всичко това подсъзнателно има за цел да убеди Вселената, че сте все по този начин млади и здрави. 

Това обаче е било преди повече от 60 години. Какво мислят днешните специалисти за аргументите за рецесията на междинната възраст?  

Е, почтено казано, не сме сигурни. " Краткият отговор е, че не знаем какво я провокира ", признава през 2013 година Джени Чанфро, старши откривател в Националния център за обществени проучвания.  

Най-доброто съмнение?  

Джакс може би е бил прав от самото начало. " Някои проучвания допускат, че рецесията на междинната възраст настава заради неудовлетворени упования ", написа Чанфро - " осъзнаването, че младежките желания не са били и няма да бъдат реализирани, само че когато хората поправят упованията си в по-късна възраст, благосъстоянието им се усъвършенства. "  

Какви са признаците на рецесията на междинната възраст? 

И по този начин, в случай че казусът е осъзнаването на стареенето и смъртността, какво е лекарството? До известна степен има причина за клишето за спортните коли и новите връзки. 

Всъщност хората, преживяващи рецесия на междинната възраст, " могат да водят по-безразсъден метод на живот заради незабавната нужда да преоценят живота си и в действителност да живеят ", споделя психотерапевтът Анет Нуньес пред MindBodyGreen през 2022 г.  

" Достигате средата на живота си и оценявате това, което сте създали в живота ”, споделя тя. 

Някои от последствията от това не са толкоз тревожни - в последна сметка няма нищо неприятно в това да обновиш дрешника си или да боядисаш косата си в неоново зелено, даже в случай че това кара младежите да ти хвърлят неприлични погледи. Други признаци са по-философски, свързани с преоценка на досегашния ви живот и накъде отива той в този момент - което е разумно за това, което в последна сметка е съвсем окончателната екзистенциална рецесия. 

Но някои " признаци " са същински аргументи за безпокойствие. Известно е, че безразсъдното държание се ускорява в средата на живота, като засегнатите от рецесията се пробват да " избягат посредством нещо, което наподобява моментно прелестно ", споделя Дъглас Лабиер, бизнес психолог и психоаналитик във Вашингтон, пред AARP през 2022 г.; " новата кола, млада брачна половинка, алкохолът или опиатите ". По това време се следи и пик на самоубийствата. Данните на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC)  демонстрират явен пик в междинната възраст, когато броят на самоубийствата се повишава над два пъти спрямо юношеството. 

" Кризата на междинната възраст е действителна. Изглежда, че има нещо изключително в нея, което я прави по-малко податлива на разликите в събитията, в сравнение с проблематичните години в средата на тийнейджърството ", написа Чанфро. 

Можете ли да се възстановите от рецесията на междинната възраст? 

Въпреки всички тези мрачни прогнози, на хоризонта се появяват и положителни вести - първата от тях е, че има възможност даже да не изпаднете в рецесия на междинната възраст.  

" Средната възраст може и да е разтърсваща за някои, само че няма доказателства, че нормално е интервал на рецесия и обезсърчение. От психическа позиция нещата нормално се усъвършенстват ", показва Хаслам.  

Цифрите удостоверяват това. Въпреки анекдотичните ужасяващи истории, има малко доказателства, че броят на разводите се покачва през междинната възраст - в действителност той е по-нисък от всяка възраст преди този момент и продължава да понижава. И въпреки да е несъмнено, че продажбите на първокласни коли могат да доближат своя връх при купувачите на 40 и 50 години, това също толкоз добре може да е просто знак за това какъв брой добре върви животът им до този миг.  

Като цяло наподобява, че рецесията на междинната възраст освен може да бъде избегната, само че даже и да ни сполети, тя е краткотрайна и не е чак толкоз неприятна. Всъщност може би даже са нещо положително, показва Томас Хилс, доцент по логика на психиката в Университета на Уоруик, в публикация за The Conversation от 2013 г.    

" Кризите на междинната възраст в действителност са доста потребни. Започваш да определяш кой си и какво искаш да правиш до края на живота си ", показва експертът.  

Видеото е архивно: Каква е тайната на дългия живот? Мидите може и да знаят отговора

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР