Повечето от нас се нуждаят от осем часа сън, нежен

...
Повечето от нас се нуждаят от осем часа сън, нежен
Коментари Харесай

"Питър Пан" на 65 години: момчето, което не може да порасте, стана на възраст


Повечето от нас се нуждаят от осем часа сън, гальовен крем за кожата и здравословни диети, с цел да спрат напредналите години. Питър Пан - този дребен непослушник, е късметлия. Защото се нуждае единствено от малко религия, вяра и магически прахуляк от самодива.

Героят на Дж. М. Бари може в никакъв случай да не старее, само че тази година бележи 65-та годишнина от появяването на „ Дисни “ екранизацията, в която е претворен за пръв път разказът за изгубени хлапета, пирати и злокобен крокодил.

"Питър Пан" обзема "въображението на детето и му демонстрира къде може да го отведе", споделя историкът на „ Дисни “ Минди Джонсън. "Ние, като възрастни, би трябвало да се връщаме към този магически свят от време на време и тази история е непрекъснато увещание за това - да си върнем вярата в чудеса, вълшебства и богатото ни въображение", сподели тя пред Агенция Франс Прес.

Шотландският публицист Бари е основал Пан в истории, които той разказвал на синовете на неговата другарка Силвия Лъвелин-Дейвис, назовавайки героя на най-малките от момчетата и на гръцкия господ на пасищата и горите.

Неговата пиеса от 1904 година и романът от 1911 година наблюдават историята на децата Уенди, Джон и Майкъл, откакто злосторникът Питър и неговият баснословен другар Тинкър Бел ги водят на магическия остров Невърленд (Несъществуваща земя).

Те посещават тайното укритие на Петър с "изгубените момчета" и се хвърлят в смели борби с жестокия изверг капитан Хук.

"Ето една история, която в никакъв случай не е виждала екран, макар прелестната си кариера на театралната сцена. История, която заслужава изцяло магическото измерение на анимацията върху екрана", си споделил Уолт Дисни.

Катрин Бюмонт е била на 12 години, когато е определена да озвучи Уенди и да послужи като модел, когато на аниматорите се е наложило да си напомнят по какъв начин наподобяват децата.

Тя към този момент е била минала през озвучаването на основната героиня в "Алиса в страната на чудесата" (1951 г.) и е единствената актриса в света, която може да се похвали, че е прекарала времето си в киното единствено в страната на чудесата и в никакъв случай на земята.

Отбелязването на годишнината през 2018 година е обвързвано и с един печален аспект от историята на продукцията - 50-годишнината от гибелта на Боби Дрискол, детската звезда, озвучила Питър. Дрискол, който напусна Холивуд в края на тийнейджърските си години, е минал през проклятието на хероина, бракоразвод, затвор и безработица. Той бил открит мъртъв самичък, в изоставена постройка няколко дни откакто навършил 31 години.

Филмът за Питър Пан е един от най-големите шлагери на „ Дисни “, допринасяйки за икономическото възобновяване след рецесията, почнала няколко години по-рано с "Пепеляшка" (1950 г.).

След него излязоха и хитовата продукция "Хук" (1991 г.) и сполучливото й продължение "Завръщане в Невърленд" (2002 г.) и горещо препоръчваният римейк през 2015 година - "Пан".

"Тинк" се назовава филмът с Рийз Уидърспун в основната роля, който е включен в програмата на годишнината, а филмът от 1953 година получава ново издание, съдържащо екстри на Blu-ray за отбелязването й.

„ Ню Йорк Дейли Нюз “ разгласи по отношение на първата екранизация на 12 февруари 1953 година, че "Питър Пан" е една от най-хубавите продукции на Дисни и по-близо до концепцията на Бари, в сравнение с всяка друга акомодация. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР