Повечето многонационални компании могат да оцелеят без руски клиенти. Животът

...
Повечето многонационални компании могат да оцелеят без руски клиенти. Животът
Коментари Харесай

Войната на Русия създава нови победители и губещи

Повечето многонационални компании могат да оцелеят без съветски клиенти. Животът без съветски първични материали обаче ще е много по-труден. На 15 март Европейската комисия разгласи нови стопански ограничавания за Русия, включващи възбрана за експорт на европейски първокласни артикули и коли - въпреки всичко за олигарсите стоките от първа нужда са по-различни. Но решението включваше също по този начин възбрана за импорт на стомана. Може да последват и други забрани за експорт от Русия.

Компаниите се пробват да лимитират следствията от жестоката война на Русия в Украйна. Първият отговор на тези, които имат бизнес в Русия, беше да се втурнат към изхода. Според една от оценките към 400 компании са оповестили изтеглянето си от страната в желанието си да избегнат правни и репутационни опасности. Сега мениджърите са изправени пред друго, по-голямо предизвикателство. То не се отнася до тяхната активност в Русия, а е обвързвано с веригите за доставки, които се простират оттатък страната, както и други следващи резултати. Докато войната продължава, тя основава измежду корпорациите спечелили и губещи, както и извънредно доста неустойчивост.
Основни източници
Има два фактора, които вършат шока във веригите за доставки изключително мъчно управляем от компаниите. Първият е необятният набор на суровините, които Украйна и Русия доставят. Двете страни дружно обезпечават 26% от международния експорт на пшеница, 16% от този на царевица, 30% на ечемик и към 80% на слънчогледово олио и шрот от слънчогледови семена. Украйна доставя към половината от международния неон, който се употребява в микрочиповете. Русия е третият максимален производител на нефт в света, вторият по величина производител на газ и е най-големият експортьор на никел, употребен в автомобилни акумулатори, както и на паладий, нужен за автомобилните изпускателни системи, да не загатваме, че е също по този начин огромен експортьор на алуминий и желязо. Дори и без публични наказания за множеството съветски артикули западните търговци от ден на ден се пробват да ги заобикалят заради опасения от правни опасности.
Проблемът със скъпите първични материали се разраства в секторите нагоре по веригата на цената. Реклама
Вторият усложняващ фактор са изключителните съмнения на пазара. На 8 март цената на петрола брент се увеличи до 128 $ за барел, след което падна под 100 $ седмица по-късно, когато Китай разгласи нови ограничавания поради коронавирус, а вложителите чакаха нарастването на лихвения % от Федералния запас на Съединени американски щати на 16 март. Лондонската борса за метали спря търговията с никел на 8 март, откакто цената му надвиши рекордните 100 хиляди $ за звук. Когато търговията беше обновена на 16 март, борсата още един път я прекъсна заради механически проблем.

Американският фондов пазар като цяло се върна почти там, където беше преди нашествието. Но някои промишлености - от производители на оръжия до новинарски канали и адвокати, консултиращи клиенти по отношение на глобите - извличат изгода от разтърсванията. Най-големите печеливши са компаниите за първични материали, изключително тези отвън Русия (виж графиката).
На гребена на вълната
Борсовият показател на американските компании за фракинг, които печелят от високите цени на петрола и европейското търсене на полутечен природен газ, се повиши с една пета сред 23 февруари и 10 март. Той остава с 9% над равнището си отпреди нашествието макар спада на цените на петрола. Групите на минните и стоманодобивните компании също се показват добре (с изключение на руските) заради по-високите цени на металите. Цените на акциите на US Steel и Tata Steel, основани надлежно в Питсбърг и Мумбай, са се покачили с 38% и 11% от навечерието на нашествието. Двете огромни обществени търговски компании Bunge и ADM, които са профилирани в пренасочването на зърнени потоци, също са с по-добро показване от общото за пазара.

Не всички компании за първични материали са еднообразно наранени от войната. Голямата минна компания Rio Tinto разгласи на 10 март, че ще се откаже от взаимно дружество с Rusal, великански съветски производител на алуминий. Увеличаващите се разноски за електрическа енергия вследствие на покачващите се цени на природния газ, 40% от който Европа получава от Русия, принудиха някои испански производители на стомана да понижат производството.
Реклама Нов удар след пандемията
Проблемът със скъпите първични материали се разраства в секторите нагоре по веригата на цената. Точно когато се готвеха за по-добри резултати, откакто пандемичните ограничавания за пътешестване бяха облекчени, самолетните компании получиха удар от възходящите разноски за гориво. А норвежкият производител на торове Yara International съобщи на 9 март, че цената на природния газ го е предиздвикала да понижи производството в два европейски завода.

Автомобилните производители, които към момента не са се възстановили от разстройствата във веригите за доставки, породени от пандемията, са изправени пред нови проблеми. Двата немски колоса Volkswagen и BMW редуцираха производството си в Европа, защото търсят нови производители, които да заменят излезлите от строя украински снабдители на кабелни връзки, свързващи километри електрически проводници в техните коли. Банката Morgan Stanley пресмята, че скокът от 67% в цените на никела отпреди прекъсването на търговията води до растеж на индустриалните разноски за средностатистически американски електрически автомобил от към 1000 $.

Габриел Адлер от банката Citigroup отбелязва, че до момента производителите на коли сполучливо са прехвърляли разноските си върху потребителите. Tesla, суперзвездата на американската електромобилна промишленост, този месец увеличи цените; изпълнителният шеф на компанията Илън Мъск се оплака в собствен туит от " забележителен напоследък инфлационен напън в суровините и логистиката ". Подобна пазарна мощност е забележителна, само че има своите граници. В един миг хората няма да одобряват повече нараствания.
Натиск върху потребителите
В някои случаи потребителите стартират да се съпротивляват. Американските компании за хранителни артикули подвигат цените от месеци, с цел да компенсират по-високите разноски за сила, превоз и съставки. Но нарастването не беше задоволително бързо, че да защитят маржовете. Необходимостта от договаряне на цените с търговците лимитира способността им да покачват цената, когато си изискат. А търговците от своя страна са подложени на напън от купувачите. Робърт Москов от банката Credit Suisse отбелязва, че през последната година потребителите са били склонни да преглъщат по-скъпата храна. Но резултатът на войната върху цените на суровините идва в миг, когато търпението им се изчерпва, изключително в Съединени американски щати, където инфлацията доближи 40-годишен връх.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Строителство и парцели 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама
" Всяка хранителна компания евентуално стартира да се тормози, че прекалено много притиска потребителите ", споделя Москов. Тъй като разноските за индустриални материали не престават да вървят нагоре, наподобява все по-вероятно компаниите да бъдат принудени да избират сред стесняване на облагите и угнетяване на търсенето.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР