Повечето животни не възприемат света така, както го възприемат хората.

...
Повечето животни не възприемат света така, както го възприемат хората.
Коментари Харесай

Тази камера улавя света така, както го виждат животните с точност до 99%

Повечето животни не възприемат света по този начин, както го възприемат хората. Всъщност с инфрачервеното и ултравиолетовото си зрение доста животни виждат свят, който е изцяло незабележим за нас.

Сега обаче учените са създали камера, която ще разреши снимането на фрагменти по този начин, като че ли са снимани през очите на обещано животно.

Това е завладяващ, разкриващ природата и държанието на животните взор, който съгласно откривателите от Университета в Съсекс и Лабораторията за цветове „ Ханли “ към Университета „ Джордж Мейсън “ ще има необятен набор от приложения. Поради това те са създали софтуера с отворен код, насърчавайки всички – от основателите на документални филми за природата и еколозите до запалянковците навън и наблюдаващите на птици да надникнат в доста другата действителност за тези животни.

Камерата

Цветовете, дълбочината и други благоприятни условия за виждане се дефинират от състава на фоторецепторите на очите ни. Животни като прилепите и комарите могат да възприемат инфрачервена (IR) светлина, а пеперудите и някои птици – ултравиолетова (UV) светлина. И двете са отвън цветовия набор, който хората могат да виждат.

Естествено, това затруднява нас хората да разберем изцяло държанието на животните и по какъв начин несъзнателно можем да повлияем на способността им да поддържат връзка и да намират храна, заслон или сътрудник. Досега способността ни да улавяме тяхното зрение посредством способи като спектрофотометрията отнемаше доста време, зависеше от характерни светлинни условия и не можеше да записва движещи се изображения.

Именно в това се разграничава новата разработка на откривателите. Изследователите усърдно са конструирали инструмент, употребяващ мултиспектрална снимка, която улавя светлина с разнообразни дължини на вълните. Включително в инфрачервения и ултравиолетовия диапазон. Фотоапаратът записва видео в 4 цветни канала – наследник, зелен, червен и UV.

Те по-късно се обработват, с цел да се дават фрагменти като през очите на съответно животно, въз основа на това, което знаем за техните очни рецептори.

Екипът е основал портативно устройство, отпечатано на 3D принтер. То съдържа разделител на лъчите, разделящ ултравиолетовата от забележимата светлина, като всяка от тях се улавя от специфична камера. Сама по себе си, сензитивната към ултравиолетовите лъчи камера не записва данни, които да се възприемат. Когато е сдвоена с другата обаче, дружно те записват висококачествено видео. Алгоритмите подравняват сниманите фрагменти и показват визуализациите в вероятността на зрението на другите животни.

Средната акуратност е 92%, само че при някои проби се получават 99% позитивни резултати.

Хардуерът е планиран по този начин, че да е подобаващ за наличните в комерсиалната мрежа камери, а откривателите са създали софтуера с отворен код с вярата, че други хора ще желаят да го приспособяват за личните си характерни потребности при снимането на диви животни.

Въпреки, че има ограничавания – системата не може да улавя поляризирана светлина и има лимитирана периодичност на фрагментите, тъй че мъчно би снимал бързи същества, тя предлага неповторими прозрения, които да задълбочат разбирането ни за държанието на животните и да ни оказват помощ да смекчим въздействието си върху естествения свят.

Изследването е оповестено в списание PLOS Biology.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР