Повечето хора се страхуват при полет със самолет, но страхът

...
Повечето хора се страхуват при полет със самолет, но страхът
Коментари Харесай

Пилотът Марио Бакалов: Повечето хора се страхуват при летене със самолет

Повечето хора се опасяват при полет със аероплан, само че страхът е реализуем, сподели в предаването " Хоризонт до обед " водачът Марио Бакалов . Той е старши първи офицер в елитния отряд на най-голямата самолетна компания в Европа, инструктор, част от отрядите за бързо реагиране след авиоинциденти и мотивационен преподавател. Подкрепя начинания, които имат за цел популяризирането на авиационните специалности, като Младежкото авиационно учебно заведение. Това е самодейност на Летище София, на която софийски възпитаници се срещат с специалността на водача.  Бакалов е и индивидът, който на 16 октомври предходната година приземи най-големия пътнически аероплан -  Еърбъс А-380, в София. В четвъртък той ще бъде гост-лектор на програмата " Полет над страха " за справяне с терзанията по време на полет.
Хората имат терзания от разнообразни неща. Някои ги е боязън от затворени пространства, това, че няма място, други ги е боязън от височината, трети ги е боязън от това, че губят надзор, тъй като те не управляват нещата, някакви хора, водачи, начело в пилотската кабина, те ги управляват. Така че съгласно мен едно от значимите неща е да се разбере каква е повода за страха, за тези терзания и от там към този момент може да тръгне човек и да потърси метод по какъв начин да преодолее този боязън и тези терзания. Но едно мога също да кажа, че две трети от пасажерите, които летят ги е боязън или имат някакви терзания. Т. е. не е нещо извънредно, и хората, които имат терзания, не би трябвало да си мислят, че са единични случаи, в противен случай, множеството хора ги е боязън.

Марио Бакалов изясни, че семинарите за превъзмогване на страха от хвърчене не са оригиналност у нас:

Вече и в България от няколко години има семинари на тематика боязън от хвърчене или терзания. Една от стратегиите е Полет над страха.

Според водача информираността оказва помощ доста за оправянето със страха от хвърчене:

Едно от значимите неща е информацията за летенето, за авиацията. Много хора ги е боязън, просто тъй като не знаят какво се случва в самолета. Един характерен въпрос е: " Какво става в случай че влезем в турбуленция? Може ли да се счупи самолетът? " Не, не може. Структурата не може да бъде счупена, тъй като тя е еластична, крилата да вземем за пример могат да се огъват. Също по този начин да вземем за пример хората си мислят, че в случай че един мотор спре или всичките мотори спрат, самолетът пада като камък. Това също не е по този начин. Той може да възнамерява сред 150 и 200 километра. Това значи, че в Европа може да се доближи на всички места летище и да се кацне и без мотор. Общо-взето една от задачите ни е да осведомяваме хората за авиацията, какво се случва на самолета и че фактически има доста малко рискове.

Марио Бакалов изясни, че тези, които се интересуват от лекциите, могат да ревизират за последващи дати във фейсбук или на страницата на Института по човешки фактор на адрес http://ihumanfactor.eu.

Журналистът от БНР Николай Петров , за който летенето е пристрастеност, изясни, че хората, които се опасяват, постоянно могат да потърсят помощ от екипажа:

В самолета, в случай че имате терзания, попитайте стюардесата или стюарда какво значи едно или друго нещо. Те ще ви обяснят за какво не би трябвало да се страхувате, че, да речем, крилото се клати или на вас по този начин ви наподобява, че прекомерно доста се клати, или за някой звук, който чувате и не знаете какъв е, или нещо примигва, нещо присветва, нещо ви се коства, че не е както би трябвало.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР