Повечето хора не реагират особено радушно, когато видят земен червей,

...
Повечето хора не реагират особено радушно, когато видят земен червей,
Коментари Харесай

Земните червеи - враг или спасител в градината

Повечето хора не реагират изключително задушевно, когато видят земен червей, който е прочут и под името дъждовен червей.
 Ботаническа градина
Ясен Иванов, който сътвори райска градина на час от София

Пролетта е идеалното време да я посетим

Това са най-обикновени на пръв взор създания, които предизвикват интерес у дребни деца и " смут " у техните майки. Може би риболовците са единствените, които се радват да ги видят.

Но като оставим шегите настрани, е значимо да знаем, че земните червеи може да са дребни привидно неприятни, само че са изключително важни за почвата и екосистемата.
 Снимка 661516

На пръв взор човек, който открие червеи в градината си, може да си намерения, че те са пакостник за културите, които ще отглежда, само че това не е по този начин. По света се срещат над 6000 типа земни червеи, като има известни разлики в това, с което се хранят, пишат от National Wildlife Federation.

Но като цяло те се хранят с паднали листа, а с непрекъснатото си придвижване подземен придвижват и обогатяват почвата с хранителни вещества като калий и азот. Освен това, дребните тунелчета, които оставят след себе си аерират почвата и я вършат по рохка. 
 Снимка 661517

Земният червей е значим за здравето на почвата и растенията, тъй като също по този начин транспортират хранителни субстанции изпод към повърхността посредством отпадъците си. Любопитното е, че един червей може да погълне до една трета от тежестта си в рамките дневно. Така че съществуването на червеи в почвата е добра индикация за нейното положение.
 Домашните свине - какъв брой дълго живеят, за какво обичат калта и още забавни обстоятелства за тях
Защо прасетата обичат толкоз доста калта

Къде са опитомени за първи път, какъв брой бързо тичат и още забавни обстоятелства за четвъртите най-умни животни в света

Кожата им също е много забавна, тъй като тя отделя лубрикираща течност, която подкрепя придвижването. Освен това точно през нея те дишат, тъй като нямат бели дробове. Всеки червей има и женска, и мъжка репродуктивна система, като от яйцата изпълзяват дребни, само че изцяло развити бебета червеи.
 Кога е точното време за пролетното разчистване на градината
Кога е точното време за пролетното разчистване на градината

И по какъв начин да разберем, че е точният миг да го създадем

На дребните им е нужна около година, с цел да доближат до цялостен размер, а междинната дълготрайност на живота е към шест години. Според National Geographic, най-често земният червей е дълъг към 7-8 сантиметра, само че има и такива, които доближават до дължина от цели 35 сантиметра.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР