Повечето хора не правят разлика, но под думата “слънчасване” трябва

...
Повечето хора не правят разлика, но под думата “слънчасване” трябва
Коментари Харесай

Жегата дойде, пазете се от слънчасване

Повечето хора не вършат разлика, само че под думата “слънчасване” би трябвало да се схващат две разнообразни неща: безоблачен и топлинен удар. Първият се получава, когато човек стои дълго време директно под слънчевите лъчи с непокрита глава или заспи на плажа, а вторият - при прегряване на цялото тяло, най-често в затворени влажни пространства, където няма придвижване на въздуха.

При слънчевия удар се визира централната нервна система, по тази причина и началните признаци са главоболие, тъмни петна пред очите (причерняване), звук в ушите, световъртеж, изнемощялост, от време на време гадене и повръщане. Кожата на лицето се зачервява, температурата се покачва над 38 градуса, пулсът и дишането се учестяват.

Ако потърпевшият се постави на сянка и се охлади, тези признаци последователно отшумяват, само че в случай че продължи да стои на слънце, може да загуби схващане, температурата да стигне доста високи стойности, да получи спазъм. Първата помощ изисква индивидът да се реалокира на хладно и проветриво място, да се напръска със студена вода, да му се даде да пие нещо студено, да се разкопчаят облеклата. Ако изпадне в безсъзнание, викайте незабавна помощ и направете сърдечен масаж.

Топлинният удар може да настъпи и при не доста високи температури, в случай че човек е в задушно помещение и с дебели облекла, които затрудняват топлообмена. Наличието на сърдечно-съдово заболяване също е рисков фактор.

Признаците на топлинния удар са изпотяване, повишение на температурата, виене на свят, главоболие, повръщане, интензивен пулс, зачервяване на лицето. Може да се стигне до загуба на съзнанието, гърчове и даже до гибел.

Първата помощ е потърпевшият да се изведе от помещението на хладно място, да се сложи в легнало състояние, да се разхлабят или смъкват облеклата му, да се напръска със студена вода и да му се дадат течности.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР