Повечето граждани на Европейския съюз (ЕС) говорят чужд език, съобщи

...
Повечето граждани на Европейския съюз (ЕС) говорят чужд език, съобщи
Коментари Харесай

60% от европейците говорят поне един чужд език

Повечето жители на Европейския съюз (ЕС) приказват непознат език, заяви ДПА, базирайки се на " Евробарометър ".

През 2023 година съвсем 60 % от европейците са споделили, че биха могли да водят диалог на език, друг от майчиния. Това е с три % повече от данните за 2012 г.  Около 80 % от групата на 15-24-годишните дават положителен отговор за умеенето да си служат с непознат език , което е с пет % повече от данните за 2012 година

Според изследването  10 % от европейците, чийто майчин език не е немският, могат да проведат диалог на немски . В съпоставяне с 2012 година това е спад с два пункта. При възрастовата група 15-24 години също има спад и той е с четири % - владеещите немски са 12 %.

Почти половината европейци приказват британски като непознат или втори език . В съпоставяне с предходното проучване  британският усилва известността си . Сред младите европейци владеещите британски език са 70 %.

Общо  11 % от европейците, чийто майчин език не е френски, могат да проведат диалог на френски език . Седем % от европейците, чийто майчин език не е испански, могат да проведат диалог на езика.

Участниците в изследването, обхващащи лица над 15-годишна възраст, са 26 500 души. То е извършено по метода лице в лице във всички страни на Европейски Съюз през септември и октомври 2023 година Самостоятелно попълване на данни е правено в Чехия, Дания, Малта и Финландия, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР