Повечето фамилни бизнеси планират увеличение на служителите, сочи проучване(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Фамилният бизнес у нас очаква ръст на приходите


Повечето фамилни бизнеси възнамеряват нарастване на чиновниците, сочи изследване
(снимка: CC0 Public Domain)

Фирмите в България, които се самоопределят като семеен бизнес, съставляват към 25% от всички дейни предприятия в страната, по данни на Националния статистически институт към края на 2020 година Повечето фамилни компании са основани през 90-те години на 20-ти век и към този момент се ръководят интензивно от второ потомство притежатели, чиято възраст е близка до тази на бизнесите.

Дългосрочната вероятност за ръководство е основният фактор за триумфа на фамилните компании, съгласно ¾ от притежателите на семеен бизнес у нас, интервюирани в изследване на EY Bulgaria. Предприемчивостта и адаптивността на създателите, както и дългогодишният фокус върху високото качество на продуктите са идващите по значимост критерии, които дефинират триумфа на фамилните компании.

100% от участниците в изследването споделят изказванието, че е влиятелно да бъдеш част от семеен бизнес. Във фамилните бизнеси са ангажирани сред 3 и 5 души от всяка фамилия, сочи проучването, което обгръща първо и второ потомство притежатели на фамилни бизнеси от разнообразни промишлености.

„ У нас към този момент има доста сполучливи образци за фамилни бизнеси, минали през разнообразни рецесии и трансформирали се в пазарни водачи. Именно фамилният бизнес може бъде гръбнак на българската стопанска система в дълготраен проект ”, разяснява Диана Николаева, съучастник и началник на отдел „ Стратегия и покупко-продажби ” в EY Bulgaria.

„ На база на опита ни мога да споделя, че каквито и бизнес благоприятни условия да имат и каквито и бизнес оферти да получават, фамилните компании постоянно се стремят да запазят главния бизнес и собствеността в границите на фамилията ”, добави тя. Това дава на българската стопанска система едно ядро от устойчиви бизнеси, които в множеството случаи постоянно остават българска благосъстоятелност с добре построени взаимоотношения с локалните общности.
още по темата
83% от интервюираните в изследването отхвърлят вероятността фамилията да продаде главната работеща компания, само че по едно и също време с това 2/3 от тях споделят, че в бъдеще биха потърсили сътрудник, с цел да доразвият бизнеса си. Само 17% считат, че има огромна възможност фамилията да направи главната компания обществена при идващото потомство притежатели.

Наблюденията демонстрират, че основаните като фамилен бизнес компании доста постоянно резервират ръководството на компанията в границите на фамилията. Интересен факт обаче е, че в множеството от тях липсва ясна „ фамилна конституция ”, която да демонстрира по какъв начин бизнесът ще се ръководи напред във времето.

75% от бизнесите признават, че членовете от фамилията и идващото потомство не са изцяло готови за последователност, само че към този момент се водят първични диалози за това във семейството. Останалите 25%  са на мнение, че са готови до известна степен, като разчитат на съдействието и на външни съветници.

Безспорно най-важното умеене и качество за включване на по-младото потомство в фамилния бизнес е водачеството. То е посочено от всеки 9 от 10 участници в изследването. Запазването на фамилните полезности е изтъкнато от 82%, а тактиката за развиване, управническите умения и предприемачески дух се подреждат директно по-късно в класацията.

Разрастването на бизнеса в България и все по-активно наличие на интернационалните пазари вървят ръка за ръка в бизнес задачите на фамилните компании у нас. 73% от участниците в изследването споделят, че те към този момент оперират отвън границите на страната.

Въпреки предизвикателната икономическа среда, фамилните компании са оптимисти във връзка с развиването на бизнеса им и чакат в идващите 12 месеца растеж в приходите им и броя на чиновниците. В кратковременен 3-годишен проект те възнамеряват вложения в изследване и развиване на нови артикули и услуги, индустриален потенциал и човешки капитал.

За възстановяване на успеваемостта на фирмите през последните години притежателите са въвели усъвършенствания в процесите за ръководство, в това число и цифровизация. Другата съществена инвестиция е била ориентирана към политики за задържане на чиновниците и започване на работа с повече външни консултанти.

Като най-голямо предизвикателство за развиването на бизнеса и катализатор на обилни промени преди всичко е дефицитът на дипломиран личен състав (91%) и възходящите разноски за заплати и първични материали – 73%.

Covid-19 пандемията се е отразила в друга степен на фамилните бизнеси, по отношение на сферата, в която оперират. Сходни са обаче подхванатите от тях ограничения за справяне със обстановката, които споделят 2/3 от фирмите – адаптиране на финансовите проекти и повишение на фокуса върху културата на взаимност и съпричастност в организацията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР