Повече усилия за повишаване на производителността в икономиката е най-добрият

...
Повече усилия за повишаване на производителността в икономиката е най-добрият
Коментари Харесай

Новият министър на икономиката обиколи синдикалните централи

Повече старания за повишение на продуктивността в стопанската система е най-хубавият механизъм и за повишение на приходите на трудещите се. Това акцентира министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, който организира срещи с управленията на двете на национални синдикални организации – Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България и КТ „ Подкрепа “. Разговорите бяха по самодейност на новия екип в Министерството на стопанската система и промишлеността, като задачата е да се набележат незабавни дейности за идващите два месеца.

В централата на КТ „ Подкрепа “ министър Стоянов беседва с президента инж. Димитър Манолов. Двамата разискаха провокациите в региона на стопанската система, които от ден на ден се отразяват и на трудещите се – инфлационните процеси, цените на горивата и материалите. По-конкретно бе обърнато внимание на рецесията в стопанската система, поради проблемите със снабдяването с природен газ и нуждата за предприемането на незабавни взаимни ограничения за превъзмогването й. Президентът на КТ “Подкрепа ” подчертава върху нуждата от стабилизиране на държавните сдружения в състава на ДКК, както и на самата ДКК, поради недомислените дейности в тях в последните месеци.

 8360f637-acf4-bb5d-5403-64d8630dc0b3

„ В късия период, който имаме за деяние, смятам, че най-разумно е да се опрем на опита на синдикалните и работодателските организации, с цел да набележим най-верните решения “, акцентира министър Стоянов. От своя страна Димитър Манолов изрази подготвеност специалисти на синдикалната организация да се включат в разискването на всички набелязани от Министерството на стопанската система и промишлеността тематики. Двамата се договориха през идната седмица да бъде извършена нова среща сред тях, в която да се включат както специалисти на министерството, по този начин и представители на индустриалните федерации на КТ „ Подкрепа “, с цел да се навлезе в дълбочина по набелязаните области.

По-късно денем министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и президентът на КНСБ Пламен Димитров разискаха целите на страната в стопански и промишлен проект до провеждането на парламентарните избори през есента. Дискутирани бяха вероятните решения на газовата и енергийната рецесии, като от организацията сложиха въпроса и за неналичието на изясненост във връзка с проекта за възобновяване и резистентност. Поставен бе акцент и върху нуждата от първокласен разговор сред държавно управление, синдикати и работодатели.

Пламен Димитров разяснява първия знак за световна криза, а точно намаляването на цената на металите. По думите му обаче в България към момента не е стартирала сходна наклонност. Въпреки това неналичието на доставки и енергийният провал не обрисуват положителни прогнози за страната. „ Най-евтиният газ е неизползваният газ “, сподели президентът на КНСБ. Той повдигна и тематиката за обезщетенията на небитовите консуматори.

Според него в настоящата спешна обстановка е невероятно намаляването на въглеродните излъчвания на страната с 40% до 2026 година Либерализацията на цените на тока е другият развой, за чието протичане няма изясненост. Президентът на КНСБ сложи и въпрос дали най-бедната страна в Европейски Съюз може да поеме борсови цени на електрическата енергия. Вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов пък посочи, че Министерството на стопанската система би трябвало да има водещата роля в Консултативния съвет за Зелената договорка.

Министър Стоянов посочи, че експертността при синдикатите е на доста високо равнище. „ Ще разчитаме на взаимоотношение с вас, на поддръжка от страна и на синдикатите, и на работодателите. Вие можете да прецените какво да подавате към нас, кои цели са реалистични и кои дейности са извънредно нужни “, съобщи той.

Определяне на механизъм за газа е необходим, a кабинетът припознава тематиката като от първостепенна значимост, което се потвърждава и със основаването на Щаба в енергетиката, сподели Никола Стоянов. Той акцентира още, че ще концентрира напъните си върху действително изпълними ограничения. В работата си ще търси непрестанен разговор със синдикати и работодатели за намирането на най-хубавите решения

На срещата участваха и зам.-министърът на стопанската система Ирина Щонова, вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов, консултантът по индустриална политика на конфедерацията Валентин Никифоров, ръководителите на Структурни фондове „ Металици “ Васил Яначков, на НСФ „ Метал-електро “ Илия Илиев, на ФНСОЛП Цветелина Милчалиева, на ФНСОХП Славчо Петров и на ФНСЗ Валентина Васильонова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР