Повече тегления от банкомат да бъдат безплатни, ако се ползва

...
Повече тегления от банкомат да бъдат безплатни, ако се ползва
Коментари Харесай

Предлагат повече тегления от банкомат да бъдат безплатни, но при определени условия

Повече тегления от банкомат да бъдат безвъзмездни, в случай че се употребява платежна сметка за съществени интервенции, в която постъпват пенсии, заплати и стипендии, предлага омбудсманът Диана Ковачева в мнение по измененията в Закона за платежните услуги и платежните системи, импортиран от Министерски съвет в Народното събрание.

В момента законопроектът планува:

Когато по платежна сметка за съществени интервенции по член 118 постъпват и се съхраняват средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации по общественото обезпечаване и общественото подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти и лихвите върху тях:

1. не се начислява такса за регулярно обслужване на сметката;

2. потребителят ежемесечно може да инициира общо до три кредитни превода, включително посредством системите за онлайн банкиране на обслужващата банка, и общо до три интервенции по изтегляне на пари в брой от терминално устройство АТМ или ПОС на обслужващата банка, за които не се начисляват такси.

Алинея 1 не се ползва за изтегляне на пари в брой посредством терминални устройства АТМ и ПОС на снабдители на платежни услуги, разнообразни от обслужващата банка, както и за изтегляне на пари в брой на каса в офис на банка. “

Според омбудсмана не излиза наяве от претекстовете по какъв начин е избран броят на платежните интервенции, които жителите с открита платежна сметка могат да правят гратис, а точно: " общо до три кредитни превода “ и " общо до три интервенции по изтегляне на пари в брой “.

Смятам по този начин препоръчаният брой на безвъзмездни интервенции за незадоволителни за персоналното прилагане от потребителите, като се вземе поради броят на комуналните услуги – електроснабдяване, топлоснабдяване, газоснабдяване, водоснабдяване, телефонни услуги, както и заплащането на налози и такси.

Предлагам също по този начин, при изтегляне на пари в брой да се включи и избран брой платежни интервенции на гише в банков офис, което би подсигурило гратис обслужване при техническа нередовност на АТМ, за каквито проблеми в институцията на омбудсмана постъпват забележителен брой сигнали, предлага Ковачева, представена от Pariteni.bg.

Финансовата помощ за хората с увреждания и издръжката след развод  и разлъка да бъдат включени в сумите, които могат да постъпват в безплатните сметки за съществени интервенции, желае още омбудсманът.

Още повече, според Директивата, с цел да се насърчат уязвимите консуматори да вземат участие в пазара на банкови услуги на дребно, следва да им се дават по-благоприятни условия (безплатно) при прилагане на платежни сметки за съществени интервенции, показва тя.

" Месечната финансова поддръжка за хората с увреждания е друга като философия от общото обществено подкрепяне, защото не е подвластна от приходите на лицата – отпуска се постоянно, без значение дали хората с увреждания работят по трудов контракт, получават пенсия или са безработни, и е предопределена за компенсиране на разноските, свързани с превъзмогване на усложненията, провокирани от типа и степента на увреждане. За поддръжка на хората с увреждания са планувани и целевите помощи по член 69, за които са въведени и спомагателни условия, избрани от типа на увреждането.

Съответно, правото на прехрана на ненавършили пълноправие деца е абсолютно. Пълнолетни лица, продължаващи образованието си, не престават да имат право на прехрана при съществуването на избрани предпоставки. Включването на тези средства подсигурява правото на съответните лица да се възползват от така наречен " безвъзмездна сметка “ “, показва в претекстовете си омбудсманът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР