Повече така не може“, Помислете за хората на театъра“, Спрете

...
Повече така не може“, Помислете за хората на театъра“, Спрете
Коментари Харесай

Културните дейци на протест пред МС, скандират „Денков, слез“

„ Повече по този начин не може “, „ Помислете за хората на театъра “, „ Спрете геноцида на българските музиканти и танцьори “, „ Не е срамно да помислим и за културата “. С такива лозунги излязоха стотици протестиращи от културния бранш пред Министерството на културата. Протестът бе под надпис „ Народ без просвета е народ без бъдеще “.

„ За първи път виждам толкоз положителна и градивна сила, вълнувам се повече от приемането на награди. Министърът на културата не е в министерството, а е в Министерския съвет “, сподели Христо Мутафчиев, ръководител на Съюза на артистите в България. „ Да тръгнем към Министерския съвет и да им подпалим решетките “, прикани още Мутафчиев.

Да се подхващат законови промени, с цел да се подсигурява бюджет, нужен за увеличение на всички приходи и хонорари, както е записано в Правителствената стратегия т. 13.2.19. Осезаемо и стабилно нарастване на бюджета за просвета, с цел да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в бранша. Ясна политика за запазване и развиване на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общинските театри. Гарантиран от страната най-малък размер на възнагражденията на работещите в упоменатите нагоре сформира, реализиран в Браншовите групови трудови контракти.

Това са настояванията на протестиращите, които откакто приканиха министърът на културата Кръстю Кръстев да слезе при тях и да приказва с тях, продължиха към Министерския съвет.

Сред уредниците на митинга са Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на артистите в България, Независима синдикална федерация „ Култура “ към КНСБ, Национална федерация „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР