Повече средства за извънболничната помощ, финансова подкрепа за общинските болници,

...
Повече средства за извънболничната помощ, финансова подкрепа за общинските болници,
Коментари Харесай

Проектобюджетът в здравеопазването - повече пари за извънболничната помощ и безплатни ясли |

Повече средства за извънболничната помощ, финансова поддръжка за общинските лечебни заведения, безвъзмездни ясли от 1 април и създаване на детска болница са част от здравните приоритети в признатия от кабинета план на Закон за държавния бюджет за 2022 година .

Предвидените спомагателни средства са за преодоляване на пандемията и следствията от COVID-19 за 2022 година и в сходство с признатите със Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервал 2021-2025 година краткосрочни и средносрочни стратегически ограничения в региона на опазването на здравето, прецизират от Министерски съвет.

COVID-19

267,2 млн. лева са планувани за закупуване на спомагателни количества ваксини против COVID-19  352 млн. лева. са средствата за медицинския личен състав на първа линия.  За обезпечаване на медикаменти за лекуване на ковид и поддържане на запас от лекарства за болнично лекуване е планувана сумата от 131,8 млн. лева

101,2 млн. лева са заделени за щадящи бързи антигенни проби на учениците от I до XII клас, бързи антигенни проби и PCR проби за определяне на COVID-19 и персонални защитни средства, медицински произведения и дезинфектанти.

Други 118,5 млн. лева. се плануват за месечни добавки на медицинския личен състав в лечебните заведения посредством бюджета на Националната здравноосигурителна каса, за шест месеца.

100 млн. лева са заделени по сметка за непознати средства за погашение на еднократна сума в размер на 75 лева към пенсиите за стимулиране на имунизирането измежду пенсионерите, като една от най-уязвимите групи от популацията с оглед попречване на разпространяването на COVID-19.

Е-здравеопазване

За ускорено създаване на Националната здравно-информационна система и развиване на отдалечени здравни услуги посредством въвеждане на електронно здравно досие и наложителна електронна бяла рецепта, както и застраховане на системата за естествен работен режим за електронно опазване на здравето са осигурени 3,8 млн. лева

Майчино и детско здраве

2 млн. лева. са заложени за детско опазване на здравето с оглед разширение на обсега на биохимичен скрининг за бременни от най-малко 90 % при доближат обсег през 2021 година от 40 %. Други 20 млн. лева се предвиждат за създаване на Национална педиатрична болница за основаване на условия за модерно и сложно здравно обслужване на деца.

Болнична и извънболнична помощ

28 млн. лева. са спомагателни дотации за лечебните заведения за болнична помощ за поддържане готовността на клиники/отделения по инфекциозни заболявания за оказване на здравна помощ при епидемиологично разпространяване на COVID-19 и за финансиране на действия, отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, като оказване на незабавна здравна помощ, лекуване на психологични болести, туберкулоза и неспецифични белодробни болести, структури в труднодостъпни и отдалечени региони и други социално-значими звена, както и за развиване на донорството и трансплантациите на стволови кафези.

Приоритетите в региона на общинското опазване на здравето са ориентирани към финансирането на здравното обслужване в здравните кабинети в детските градини и учебните заведения, на детските ясли и яслените групи към детските градини, детските кухни, здравните посредници, общинските препоръки по наркотични субстанции и психосоциална рехабилитация, за което са разчетени в допълнение 23,1 млн. лева През 2022 година продължава финансирането на здравните посредници, като средствата за тях са увеличени с 0,5 млн. лева

280 млн. лева са заложени за основаване на дейно работеща доболнична помощ , в това число за осъществяване на спомагателни действия свързани с профилактика, наблюдаване и лекуване на деца. Средствата ще бъдат обезпечени по бюджета на Националната здравноосигурителна каса, където са планувани в допълнение 581,1 млн. лева.  здравноосигурителни заплащания.

13,2 млн. лева. са парите за прехрана на децата в детските ясли  заради пълното освобождение от възнаграждение на такси, считано от 1 април 2022 година Разчетите са направени при междинна стойност на издръжката от 1 125 лева на дете годишно за към 15 661 деца в детски ясли.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР