Повече семейства с деца ще получават месечни държавни помощи. С

...
Повече семейства с деца ще получават месечни държавни помощи. С
Коментари Харесай

Помощите за деца: По 375 лв. за раждане и повече семейства, които получават подкрепа

Повече фамилии с деца ще получават месечни държавни помощи. С 200 лв. се усилва доходният аршин на член на фамилията. Бюджетът в обществената система се усилва с 400 млн. лева

Ако бъде признат с по този начин написаните параметри, еднократните помощи за раждане на дете ще се завишат с 50%.

Снимка: iStock

С плана на бюджет за идната година, както стана ясно, се предлага да се увеличи с 200 лв. доходният аршин на фамилиите за приемане на месечните помощи за деца - от 510 лв. да бъде 710 лв.. Запазват се досегашните размери на помощта: 50 лв. за едно дете, 110 лв. за две деца и 165 лв. за семейство с три деца.

Снимка: bTV

Семейства с приходи на член на фамилията от 710 до 810 лв. ще получават 80% от тези суми.

Според общественото министерство измененията значат по-добра обществена протекция за хората от уязвимите групи. 

Кристиян е второ дете на Димитринка. За него в този момент страната отпуска на фамилията 600 лева, като еднократна помощ при раждане.

„ Това, което споделяха, че няма да стане - стана “, сподели Симонета Нешева, майка на 8-месечната Красима

Майката дефинира помощта като „ незадоволителна “.

„ Не може да  покрие най-необходимото за бебето - да се посрещне у дома, извънредно безценен живот живеем към този момент. Има майки, които не могат да кърмят и би трябвало да си подсигурят нужния брой мляко, памперси “, споделя Димитринка Петкова.

Бюджетът на Министерството на труда и обществената политика се планува да бъде съвсем 2,87 милиарда лева С смяната на доходния аршин от 510 на 710 лева ще подсигурява подпомагането на работещи родители с ниски приходи, декларират от общественото министерство.

Според правосъден реализатор дамата би трябвало да отиде в болница, грижата за децата да поеме Службата за обществени грижи, а бащата самичък да реши какво да прави отсега нататък

„ Според плановете се чака помощта през 2024 година да доближи до фамилиите на над 464 600 деца приблизително месечно – с към 20 000 повече спрямо 2023 година “

Но икономисти виждат друго в тези цифри.

„ Социалната политика в новия бюджет е оставена на „ изчакване “, може би поради нарастванията през предходните години, несъмнено не е приоритет. Приоритет са приходите, заетостта, само че не и грижата за хора в тежко обществено състояние “, сподели Петя Георгиева, икономист към ИПИ.

Снимка: bTV

С бюджет 2024 година и съвсем 219 млн. лева се залагат и по-високи месечни добавки за фамилии с деца с увреждания. Увеличението с сред 27% и 28,6% съгласно % тип и степен на увреждане.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР