Повече правомощия на общините и финансова децентрализация ще осигурят по-силно

...
Повече правомощия на общините и финансова децентрализация ще осигурят по-силно
Коментари Харесай

Румен Радев: Трябва да се увеличат правомощията на общините

Повече пълномощия на общините и финансова децентрализация ще обезпечат по-силно граждаско общество, счита Румен Радев.

По случай юбилея събитието събра в София кметове от цялата страна. По време на церемонията президентът уточни, че увеличението на оперативната и финансова автономия на общините са предпоставки за мощна страна и проспериращо общество и опитът в Европа потвърждава това. Румен Радев съобщи, че у нас на процедура локалната власт е съвсем напълно подвластна от изпълнителната власт, което води до ниско възнаграждение на общинските фрагменти, непрестанно растящи отговорности на локалните управляващи, съчетани с лимитираните им пълномощия. Пряката връзка сред облагите на компаниите и приходите в общинските бюджети ще докара до интензивен обществен и стопански напредък, добави президентът.

Според Румен Радев финансовата децентрализация би трябвало да бъде заложена в Конституцията на Република България. „ Промените в главния ни закон, готови от президентската институция, плануват оферти и в тази тенденция, тъй че да се понижи зависимостта на локалната власт от актове на Министерския съвет и държавния бюджет ”, уточни президентът. Той пожела на кметовете да не престават да оферират новаторски хрумвания в полза на локалната власт и да бъдат градивни сътрудници за нужните нормативни промени, тъй че да имаме независими и проспериращи общини, съобщи Българска телеграфна агенция.

По време на церемонията президентът Румен Радев удостои НСОРБ с Почетен знак на президента във връзка годишнината. " За четвърт век организацията преодоля тестванията на времето и се трансформира в незаобиколим фактор в публичния живот. Усилията, ентусиазмът и познанията на кметовете, ръководителите на общински препоръки и специалистите направиха НСОРБ издирван и почитан сътрудник ", уточни Румен Радев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР