Повече пари за здраве и ръст в заплатите на медиците.

...
Повече пари за здраве и ръст в заплатите на медиците.
Коментари Харесай

Създават нова клинична пътека – за рехабилитация след COVID-19

Повече пари за здраве и растеж в заплатите на медиците. Днес подписаха анекса към националния рамков контракт.

Средно с 25 на 100 се покачват цените на клиничните пътеки от 1 май. Създава се и нова - за рехабилитация след COVID-19, а със задна дата - от 1 януари, ще се покачат приходите в извънболничната помощ, с акцент профилактиката.

Повече от страната ще получават и персоналните лекари за наложителните профилактични прегледи.

Ако джипито е обхванало по-малко от половината си пациенти, ще получава по 20 лв. на обзор. Най-висока е цената при обсег над 60 на 100.

Промяна в таксите за пациентите няма да има. По данни на Здравната каса -  предходната година едвам 36 на 100 от хората над 18 години са били на профилактичен обзор, макар че пациентите са глобявани, в случай че го пропуснат и те няма да бъдат подтиквани, макар множеството пари за съсловието, счита джипито доктор Методиева

" Ако има повече благоприятни условия за профилактични проучвания - тогава пациентът най-малко от любознание ще пристигна на обзор - да си види здравния статус “, сподели доктор Методиева.

Обхватът на проучванията ще бъде уголемен. Дотогава - джипитата ще получат повече пари и за посоки и проучвания.

" Няма по-голяма глоба за индивида от това някой ден да се озове в кабинета на лекаря и да откри, че е пропуснал заболяване, което е могло да бъде предотвратено “, съобщи министър Асена Сербезова.

" Увеличаването на финансирането в извънболничната помощ цели да преодолее диспропорцията в предварителна защита и профилактика по отношение на болнично лекуване “, означи Васил Пандов предс. на Народно събрание на НЗОК.

След 1 август нарастването на клиничните пътеки ще падне до 15 на 100 в лечебните заведения, които не са стигнали заложените в Колективния трудов контракт заплати.

" За тези лечебни заведения, които нямат опция да го реализиран – това ще са най-много общинските лечебни заведения, ще предложим методика за дофинансиране “, сподели зам.-министър Грибнев.

До август поетапно ще се вкара и електронното пациентско досие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР