Повече от век след потъването на Титаник“ след първото му

...
Повече от век след потъването на Титаник“ след първото му
Коментари Харесай

112 г. от потъването на „Титаник“: Историята на предпоследния оцелял

Повече от век след потъването на „ Титаник “ след първото му отплаване си припомняме по какъв начин са изглеждали последните мигове на кораба през погледа на свидетел – Франк Прентис. Разказът му остава мощен и разтърсващ за големия смут, който са изпитвали всички на борда, при потъването на „ непотопимия “ пътнически транспортен съд. 

Франк е едвам на 23 години, когато на 14 април 1912 година „ Титаник “ се удря в айсберг в Атлантическия океан, разцепва се на две и потъва. 67 години по-късно е интервюиран от Би Би Си и претърпява отначало пагубната нощ.

Нощта на 14 против 15 април

 Трагедията с „ Титаник “ докара до промени. Наследството на „ Титан “ може да е същото Светът 4 мин. Трагедията с „ Титаник “ докара до промени. Наследството на „ Титан “ може да е същото  111-годишен британец, роден в годината, в която Светът 2 мин. 111-годишен британец, роден в годината, в която " Титаник " потъва, е най-възрастният мъж в света  Мистериозен пакет, изхвърлен на плаж в Шотландия, може да е от Светът 3 мин. Мистериозен пакет, изхвърлен на плаж в Шотландия, може да е от " Титаник "  Да почувстваш „ Титаник “: Уникална галерия, в която се влиза с бордна карта на пасажер от 1912 година Светът 2 мин. Да почувстваш „ Титаник “: Уникална галерия, в която се влиза с бордна карта на пасажер от 1912 година  Трагедията с „ Титаник “ докара до промени. Наследството на „ Титан “ може да е същото Светът 4 мин. Трагедията с „ Титаник “ докара до промени. Наследството на „ Титан “ може да е същото  111-годишен британец, роден в годината, в която Светът 2 мин. 111-годишен британец, роден в годината, в която " Титаник " потъва, е най-възрастният мъж в света  Мистериозен пакет, изхвърлен на плаж в Шотландия, може да е от Светът 3 мин. Мистериозен пакет, изхвърлен на плаж в Шотландия, може да е от " Титаник "  Да почувстваш „ Титаник “: Уникална галерия, в която се влиза с бордна карта на пасажер от 1912 година Светът 2 мин. Да почувстваш „ Титаник “: Уникална галерия, в която се влиза с бордна карта на пасажер от 1912 година

Франк е работил като асистент в склада на „ Титаник “, като се е занимавал с парите и доставките на борда на кораба по време на първото му корабоплаване. Толкова години по-късно, той все още помни ясно момента на конфликта.

„ Не се усети никакъв удар. Беше просто като да натиснеш спирачките на колата и това беше всичко - корабът спря. Илюминаторът ни беше отворен и аз погледнах на открито, а небето беше ясно, звездите грееха, морето беше мъртво умерено и бях доста комплициран “, спомня си Франк. 

Той излязъл от каютата си и отишъл на палубата, с цел да ревизира какво се случва. Едва тогава видял лед, само че без следи от айсберг или някакви повреди над ватерлинията – чертата на борда на кораба, до която той обикновено потъва във водата.

Под повърхността обаче се криели провалите, които се оказват повода за потъването на „ Титаник “.

Хаос и една печална любовна история

Макар и невидима на повърхността, голямата пробойна всяка секунда пропуща към 5 тона океанска вода, която нахлува в корпуса на лайнера. Палубата на кораба последователно се цялостни с пасажери от 3 класа, чиито пространства са към този момент наводнени. 

Наложило се дамите и децата да се качат в избавителните лодки. Много от тях обаче отказали, като съгласно Франк, аргументите за това били две: боязън и илюзия.

Падането на лодката във водата било на височина от към 21 метра, което единствено по себе си било ужасяващо, а доста от хората не вярвали, че въобще е допустимо корабът в действителност да потъне.

„ Не забравяйте, че имахме 16 избавителни лодки, всяка от които побираше по 50 души, и в случай че те бяха цялостни, можехме да спасим 800 души, а ние спасихме единствено 500 “, споделя Франк.

На него и още няколко мъже им било подредено да вземат всички бисквити, които могат да носят, от склада. Докато се върнат на палубата обаче корабът към този момент се накланял мощно и Франк не можел да си проправи път през тълпата от хора, с цел да стигне до избавителните лодки.

Снимка: Wikimedia Commons

„ Изведнъж корабът се издигна страшно бързо над водата и се чу как нещо се разби в него “, сподели той.

Това е моментът, в който „ Титаник “ се разпада на две.

Франк се придържал за дъска, когато половината от изумения транспортен съд се е издигнал високо над водата. Той нямал различен избор, с изключение на да се пусне и да се потопи в ледените води на Атлантическия океан.

„ Бях със избавителна жилетка и се ударих във водата със страховит тропот “, спомня си Франк.

Той разказва ужасяващата панорама посред океана, до момента в който е заобиколен от трупове и следи по какъв начин корабът изчезва под водата. Казва, че не е желал да умира, само че в оня миг „ не е виждал огромен късмет да живее “.

„ Постепенно започнах да измръзвам и по Божия благосклонност се натъкнах на избавителна лодка и те ме изтеглиха от водата “, споделя той.

Снимка: Wikimedia Commons

Когато се огледал разкрил, че на лодката седи до Вирджиния Кларк, познато лице от палубата. По-рано е оказал помощ на нея и брачна половинка ѝ - млада двойка младоженци, да си сложат избавителни жилетки.

Франк съумял да убеди госпожа Кларк да остави брачна половинка ѝ -  Уолтър, и да се качи в избавителната лодка сама, като я успокоил, че Уолтър сигурно ще я последва по-късно.

На срещата им в лодката тя попитала Франк дали е видял брачна половинка ѝ. По-късно излиза наяве, че той е сред починалите.

Франк си спомня, че съвсем е бил заледен и има вяра, че Вирджиния Кларк е избавила живота му, като го е обвила с покривало.

Снимка: https://www.youtube.com/watch?v=4LKS5TSXFVI

„ Аз спасих нейния, мисля, че го направих, а тя избави моя живот “, споделя още той.

Франк умира през 1982 година на 93-годишна възраст. До края на живота си той пази сувенир, който е ослепителен спомен за нещастието, хвърлила сянка върху живота му като млад мъж.

Posts from the titanic
community on Reddit

Това е часовникът, който носел онази нощ, останал застинал във времето и спрял на 02:20 ч.

„ Беше заледен като мен - мисля, че устоя към 20 минути във водата “, спомня си той.

 

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР