Повече от век след потъването на Титаник“ след първото му

...
Повече от век след потъването на Титаник“ след първото му
Коментари Харесай

112 г. от потъването на „Титаник“ припомняме историята на Франк Прентис

Повече от век след потъването на „ Титаник “ след първото му отплаване си припомняме по какъв начин са изглеждали последните мигове на кораба през погледа на свидетел – Франк Прентис. Разказът му остава мощен и разтърсващ за големия смут, който са изпитвали всички на борда, при потъването на „ непотопимия “ пътнически транспортен съд. 

Франк е едвам на 23 години, когато на 14 април 1912 година „ Титаник “ се удря в айсберг в Атлантическия океан, разцепва се на две и потъва. 67 години по-късно е интервюиран от Би Би Си и претърпява отначало пагубната нощ.

Нощта на 14 против 15 април

 Трагедията с „ Титаник “ докара до промени. Наследството на „ Титан “ може да е същото Светът 4 мин. Трагедията с „ Титаник “ докара до промени. Наследството на „ Титан “ може да е същото  111-годишен британец, роден в годината, в която Светът 2 мин. 111-годишен британец, роден в годината, в която " Титаник " потъва, е най-възрастният мъж в света  Мистериозен пакет, изхвърлен на плаж в Шотландия, може да е от Светът 3 мин. Мистериозен пакет, изхвърлен на плаж в Шотландия, може да е от " Титаник "  Да почувстваш „ Титаник “: Уникална галерия, в която се влиза с бордна карта на пасажер от 1912 година Светът 2 мин. Да почувстваш „ Титаник “: Уникална галерия, в която се влиза с бордна карта на пасажер от 1912 година  Трагедията с „ Титаник “ докара до промени. Наследството на „ Титан “ може да е същото Светът 4 мин. Трагедията с „ Титаник “ докара до промени. Наследството на „ Титан “ може да е същото  111-годишен британец, роден в годината, в която Светът 2 мин. 111-годишен британец, роден в годината, в която " Титаник " потъва, е най-възрастният мъж в света  Мистериозен пакет, изхвърлен на плаж в Шотландия, може да е от Светът 3 мин. Мистериозен пакет, изхвърлен на плаж в Шотландия, може да е от " Титаник "  Да почувстваш „ Титаник “: Уникална галерия, в която се влиза с бордна карта на пасажер от 1912 година Светът 2 мин. Да почувстваш „ Титаник “: Уникална галерия, в която се влиза с бордна карта на пасажер от 1912 година

Франк е работил като асистент в склада на „ Титаник “, като се е занимавал с парите и доставките на борда на кораба по време на първото му корабоплаване. Толкова години по-късно, той все още помни ясно момента на конфликта.

„ Не се усети никакъв удар. Беше просто като да натиснеш спирачките на колата и това беше всичко - корабът спря. Илюминаторът ни беше отворен и аз погледнах на открито, а небето беше ясно, звездите грееха, морето беше мъртво умерено и бях доста комплициран “, спомня си Франк. 

Снимка: Wikipedia

Той излязъл от каютата си и отишъл на палубата, с цел да ревизира какво се случва. Едва тогава видял лед, само че без следи от айсберг или някакви повреди над ватерлинията – чертата на борда на кораба, до която той обикновено потъва във водата.

Под повърхността обаче се криели провалите, които се оказват повода за потъването на „ Титаник “.

Хаос и една печална любовна история

Макар и невидима на повърхността, голямата пробойна всяка секунда пропуща към 5 тона океанска вода, която нахлува в корпуса на лайнера. Палубата на кораба последователно се цялостни с пасажери от 3 класа, чиито пространства са към този момент наводнени. 

Наложило се дамите и децата да се качат в избавителните лодки. Много от тях обаче отказали, като съгласно Франк, аргументите за това били две: боязън и илюзия.

Снимка: Wikipedia

Падането на лодката във водата било на височина от към 21 метра, което единствено по себе си било ужасяващо, а доста от хората не вярвали, че въобще е допустимо корабът в действителност да потъне.

„ Не забравяйте, че имахме 16 избавителни лодки, всяка от които побираше по 50 души, и в случай че те бяха цялостни, можехме да спасим 800 души, а ние спасихме единствено 500 “, споделя Франк.

На него и още няколко мъже им било подредено да вземат всички бисквити, които могат да носят, от склада. Докато се върнат на палубата обаче корабът към този момент се накланял мощно и Франк не можел да си проправи път през тълпата от хора, с цел да стигне до избавителните лодки.

Снимка: Wikimedia Commons

„ Изведнъж корабът се издигна страшно бързо над водата и се чу как нещо се разби в него “, сподели той.

Това е моментът, в който „ Титаник “ се разпада на две.

Франк се придържал за дъска, когато половината от изумения транспортен съд се е издигнал високо над водата. Той нямал различен избор, с изключение на да се пусне и да се потопи в ледените води на Атлантическия океан.

„ Бях със избавителна жилетка и се ударих във водата със страховит тропот “, спомня си Франк.

Той разказва ужасяващата панорама посред океана, до момента в който е заобиколен от трупове и следи по какъв начин корабът изчезва под водата. Казва, че не е желал да умира, само че в оня миг „ не е виждал огромен късмет да живее “.

„ Постепенно започнах да измръзвам и по Божия благосклонност се натъкнах на избавителна лодка и те ме изтеглиха от водата “, споделя той.

Снимка: Wikimedia Commons

Когато се огледал разкрил, че на лодката седи до Вирджиния Кларк, познато лице от палубата. По-рано е оказал помощ на нея и брачна половинка ѝ - млада двойка младоженци, да си сложат избавителни жилетки.

Франк съумял да убеди госпожа Кларк да остави брачна половинка ѝ -  Уолтър, и да се качи в избавителната лодка сама, като я успокоил, че Уолтър сигурно ще я последва по-късно.

На срещата им в лодката тя попитала Франк дали е видял брачна половинка ѝ. По-късно излиза наяве, че той е сред починалите.

Франк си спомня, че съвсем е бил заледен и има вяра, че Вирджиния Кларк е избавила живота му, като го е обвила с покривало.

„ Аз спасих нейния, мисля, че го направих, а тя избави моя живот “, споделя още той.

Франк умира през 1982 година на 93-годишна възраст. До края на живота си той пази сувенир, който е ослепителен спомен за нещастието, хвърлила сянка върху живота му като млад мъж.

Posts from the titanic
community on Reddit

Това е часовникът, който носел онази нощ, останал застинал във времето и спрял на 02:20 ч.

„ Беше заледен като мен - мисля, че устоя към 20 минути във водата “, спомня си той.

 

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР