Повече от век разделя двете сражения, но историческите паралели се

...
Повече от век разделя двете сражения, но историческите паралели се
Коментари Харесай

Украйна: битката за Донбас възражда спомена за Вердюн


Повече от век разделя двете сражения, само че историческите паралели се виждат все по-ясно: ожесточената борба за Донбас в Източна Украйна доста прилича тази при Вердюн през Първата международна война.

Ноември 2022: украински боец от артилерийска част по време на обстрел на съветските позиции край Бахмут, Донбас

 в момента е една от най-горещите точки на войната на Путин в Източна Украйна. Дъждовете, калният терен и неприятното време вършат сраженията там изключително мъчителни. И двете страни в спора са струпали на място обилни военна мощност. 

Град Бахмут в Донецк се трансформира в място на едни от най-ожесточените сражения във . Те доста напомнят на боевете през Първата международна война.

Паралелите с Вердюн

Въпреки мощната украинска опозиция, през последната седмица съветските сили съумяха да завладяват няколко села южно от Бахмут, заяви ZDF. Вероятно проектът на Москва е регионът да бъде обграден от юг. Съпротивата на украинската защита, неприятното време и несъответствуващият терен затрудняват по-мащабни интервенции, правейки съветски пробив неосъществим за момента, разяснява публичната телевизия: " Заради неподходящите климатични условия и месеците на непрестанен обстрел, фронтовата линия в Бахмут доста припомня за . " Тогава в сраженията, траяли от февруари до декември 1916 година, умират над 160 хиляди французи и съвсем толкоз германци.
Редакцията предлага
Американската Си Ен Би Си също разяснява историческия паралел сред сраженията, разграничени исторически от повече от век. Битката за Вердюн от дълго време е станала знак на опустошението и високата човешка цена на войната, напомня малкия екран.

Въпреки завоюването на дребни региони край Бахмут, съветските войски понасят тежки загуби, се споделя още в анализа на ZDF: " В съветската войска наподобява е нормална процедура новомобилизираните (т.е. зле подготвени и екипирани) войски да се разполагат на първа линия, до момента в който по-опитните остават на втора и трета линия. Този метод оказва помощ на да резервира по-боеспособните си сили, само че води до огромни загуби измежду мобилизираните бойци. "

Сраженията към Херсон на стопират

Въпреки че Украйна съумя да си върне Херсон, градът продължава да бъде в обсега на съветската артилерия и постоянно е обстрелван. Това води до жертви измежду цивилните, разрушение на значима инфраструктура и до съществени провокации пред електропреносната система на страната в най-студените месеци от годината. Заради проблемите с тока, Киев обмисля даже краткотрайно да възобнови потреблението на остарели железопътни композиции с парни локомотиви.   
 Историците към този момент виждат паралели сред борбата за Донбас и тази край Вердюн през Първата международна война
Историците към този момент виждат паралели сред борбата за Донбас и тази край Вердюн през Първата международна война

" Превземането на Бахмут се трансформира в основна стратегическа цел за съветските сили, които считат, че преодоляването му ще им разреши да пресечен украинските линии за доставяне и ще могат да напреднат към следените от украинците градове Славянск и Краматорск ", изяснява в репортажа си Си Ен Би Си.

" Окопи, опустошения, планини от трупове "

Юрий Сак, консултант на украинския министър на защитата Олексий Резников, споделя, че градът е толкоз опустошен, че " стартира да наподобява на град фантом ". Бахмут даже бива сравняван с, поради сходната съветска тактичност с потребление на доста артилерия, с цел да бъде " подравнен със земята ": " Снимките и видеоклиповете от този регион към този момент припомнят на Първата международна война... (има) изгорени дървета, окопи, опустошения, планини от трупове на съветски нашественици, в действителност, в действителност е ужасяващо ", показва военният консултант.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР