Повече от трима от всеки четирима австралийци смятат, че съюзът

...
Повече от трима от всеки четирима австралийци смятат, че съюзът
Коментари Харесай

Проучване: Австралийците смятат, че съюзът на страната им със САЩ увеличава вероятността Австралия да бъде въвлечена във война в Азия

Повече от трима от всеки четирима австралийци считат, че съюзът със Съединени американски щати усилва вероятността Австралия да бъде въвлечена във война в Азия срещу националния интерес, демонстрира ново изследване, заяви в. " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

Годишното изследване на Института Лоуи за външната политика демонстрира, че австралийците са все по-загрижени за възхода на авторитаризма и световната неустойчивост, до момента в който желанията им към демокрацията са достигнали рекордно високо равнище.

Три четвърти от австралийците (74%) споделят, че " демокрацията е за предпочитане пред всеки различен тип ръководство ", което е с девет % повече от 2019 година, съгласно национално представително онлайн и телефонно изследване, извършено през март измежду 2006 пълнолетни австралийци.

Базираният в Сидни мозъчен концерн съобщи, че разликата сред по-възрастните и по-младите австралийци във връзка с значимостта на демокрацията, която е била забележима в предходни изследвания на Института Лоуи, наподобява „ почти  е изчезнала ".

Проучването откри мощна поддръжка за съюза със Съединени американски щати, макар че мненията за евентуалните последствия и изгоди се разграничават.

В анкетата от 2022 година 87 % от респондентите са декларирали, че съюзът е " доста значим " или " много значим " за сигурността на Австралия, което съставлява нарастване с девет % спрямо предходната година.

Но 77% са съгласни с това изказване: " Съюзът на Австралия със Съединените щати усилва вероятността Австралия да бъде въвлечена във война в Азия, която не би била в полза на Австралия " - с осем % повече от 2019 година

Около три четвърти считат, че Съединени американски щати „ биха пристигнали в отбрана на Австралия, в случай че тя бъде застрашена ".

Влезлият в действие преди 70 години съюз АНЗЮС не подсигурява категорично, че Съединени американски щати ще се притекат на помощ на Австралия в такава обстановка, а вместо това дава обещание съвещания.

Всяка от страните „ признава, че въоръжено нахлуване в Тихоокеанския район против която и да е от страните би било рисково за нейния личен мир и сигурност, и заявява, че ще предприеме дейности за посрещане на общата заплаха в сходство със своите конституционни процедури ", напомня " Гардиън ".

Проучването на Института Лоуи откри, че 64% от интервюираните считат, че съюзническите връзки със Съединени американски щати " вършат Австралия по-сигурна от нахлуване или напън от страна на Китай " - с осем % повече спрямо 2019 година

Малко болшинство от австралийците (51%) считат, че Австралия би трябвало да остане неутрална при положение на боен спор сред Китай и Съединени американски щати, което е с шест % по-малко от предходната година. Четиридесет и шест % декларират, че Австралия би трябвало да поддържа Съединени американски щати в такава война, което е с пет пункта повече, а 1 % - че би трябвало да поддържа Китай.

Институтът Лоуи съобщи, че е открил „ разлика сред поколенията " по този въпрос: към 55 % от хората на възраст над 45 години са декларирали, че Австралия би трябвало да поддържа Съединени американски щати, до момента в който единствено 36 % от хората на възраст 18-44 години са съгласни с този метод.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР