Повече от сто делфина са открити мъртви в бразилската част

...
Повече от сто делфина са открити мъртви в бразилската част
Коментари Харесай

Стотици мъртви делфини са открити по бреговете на река Амазонка

Повече от 100 делфина са открити мъртви в бразилската част на река Амазонка в изискванията на историческа суша и рекордно високи температури на водата, които тук-там надвишават 39 градуса по Целзий, заяви CNN .

По данни на Института " Мамирауа ", изследователско оборудване, финансирано от бразилското министерство на науката, всички мъртви делфини са открити в езерото Тефе през последните седем дни.

Институтът е съобщил, че подобен огромен брой смъртни случаи е необикновен и допуска, че повода може да е рекордно високата температура на езерото и историческата суша в Амазония.

Новината евентуално ще ускори загрижеността на учените, занимаващи се с климата, по отношение на последствията от човешката активност и рисковите засушавания в района.

" Все още е рано да се дефинира повода за това рисково събитие, само че съгласно нашите специалисти то сигурно е обвързвано с интервала на суша и високите температури в езерото Тефе, в което в някои точки те надвишават 39 градуса по Целзий (102 градуса по Фаренхайт) ", декларира институтът в коментар, предаден от филиала на CNN - CNN Brasil.

Река Амазонка, най-големият воден път в света, сега е в сухия сезон и няколко екземпляра от речната фауна също страдат от рекордно високите температури.

Изследователи и деятели се пробват да спасят оживелите делфини, като ги трансферират от лагуните и езерата в покрайнините към главното течение на реката, където водата е по-хладка, оповестява CNN Brasil, само че интервенцията не е лесна заради отдалечеността на региона.

Властите чакат още по-големи засушавания през идващите няколко седмици, което може да докара до още по-голяма смъртност при делфините.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg