Повече от седмица живеем в ситуация, немислима за Европа на

...
Повече от седмица живеем в ситуация, немислима за Европа на
Коментари Харесай

Академици от БАН призоваха за изтегляне на руските войски от Украйна

Повече от седмица живеем в обстановка, немислима за Европа на 21-и век - без директна причина армията на Русия атакува суверенна Украйна. От седмица се взривяват бомби и ракети, земята се тресе от снаряди, от двете страни умират освен военни, само че и голям брой мирни хора . Стотици хиляди бежанци, най-вече дами и деца, напущат страната си, принудени да търсят леговище от войната, измежду тях и хиляди хора с български корени. Очертава се филантропична злополука в голям район. Войната нанася мъчно лечими рани в връзките сред хората, построява нови линии на ненавист. Войната против Украйна заплашва мира в цяла Европа, заплашва нейните полезности и цивилизационен модел, а дрънкането на нуклеарните оръжия заплашва бъдещето на човечеството, се споделя в декларация от Събранието на учените и член-кореспондентите на Българската академия на науките, призоваваща за мир в Украйна.

В нея се показва, че замислена като бърза военна интервенция с лесна победа, експанзията срещна възходящата опозиция на украинската войска и цивилното население. Днес сме очевидци на откровена военна експанзия, което не е задоволително.

В този комплициран за българското общество миг ние, членовете на Събранието на учените и член-кореспондентите на Българската академия на науките: отхвърляме войната като неприемлива алтернатива за решение на национални спорове и териториални разногласия. Подкрепяме острата отрицателна реакция на цивилизования свят, споделяна и от сътрудниците ни съветски и украински учени . Изразяваме нашия съдбоносен митинг срещу военните дейности на съветската войска против суверенна европейска страна. Солидаризираме се с хилядите съветски учени, в това число историци и слависти, които без боязън подвигнаха глас срещу войната, в отбрана на своите съседи и роднини, в отбрана на личната си ценностна система.

Настояваме за евакуиране на съветските войски от Украйна и за бързо решение на филантропичната злополука на нейна територия, се споделя в декларацията от Събранието на учените и член-кореспондентите на Българската академия на науките.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР