Повече от половината работодатели у нас през тази година са

...
Повече от половината работодатели у нас през тази година са
Коментари Харесай

Варна в челната класация по ръст на заплати

Повече от половината работодатели у нас през тази година са повишили заплатите с до 10%. За предходната година растежът е бил 14-15 на 100. Очертава се като наклонност работодателите да възнамеряват растеж на възнагражденията с към 10 на 100.Данните са от изследване на консултантска компания, в която са се присъединили 350 компании.
Най-голям е растежът в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Пазарджик. В градовете Видин, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Смолян възнагражденията остават до два пъти по-ниски.
Столицата притегля повече задгранични вложения и мултинационални компании. Такива компании към този момент се ориентират и към други огромни градове, означи пред БНР Полет Живина – специалист „ Проучване на възнагражденията “ в компанията, провела изследването.
Българската стопанска система се пробва да осъществя догонване по отношение на европейските заплати. Демографският проблем у нас обаче остава значителен, тъй като води до по-малко предложение на пазара на труда и повишаване на цената на работната ръка, разясни Живина.
88% от фирмите дават бонуси на чиновниците си, излиза наяве още от изследването. Сред бонусите са такива за рекомендация на различен чиновник, както и за преданост – дълготрайно оставане на работа в съответната компания.
Все повече компании поставят грижа и за психологичното здраве на чиновниците си, регистрират провелите изследването. Както за работодателите, по този начин и за чиновниците това става все по-важно, наред с физическото здраве и салдото персонален живот – работа.
Средно 25 дни е оптималният заплатен отпуск.
На българския пазар навлизат така наречен гъвкави придобивки – още един метод компанията да покаже, че цени самостоятелните потребности на чиновниците си, акцентира Полет Живина и даде образци – ваучери за храна или карта за спорт, или пък избор сред в допълнение здравно обезпечаване и добавка за превоз.
Хибридният модел на работа – присъствено и отдалечено, както и гъвкавото работно време, генерират все по-голям интерес от страна на търсещите работа. Все повече хора, които гледат разгласи за работа, правят оценка преимуществото на гъвкавото работно време, разяснява Живина пред БНР.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР