Повече от половината от световното население ще бъде с наднормено

...
Повече от половината от световното население ще бъде с наднормено
Коментари Харесай

Половината население на Земята ще е затлъстяло до 2035 година

Повече от половината от международното население ще бъде с наднормено тегло или със затлъстяване до 2035 година, сочи нов отчет, представен от CNN и bTV.

Атласът на Световната федерация по затлъстяването за 2023 година предвижда, че 51% от света, или повече от 4 милиарда души, ще бъдат със затлъстяване или наднормено тегло през идващите 12 години.

Степента на затлъстяване нараства изключително бързо измежду децата и в страните с по-ниски приходи, установи отчетът. Описвайки данните като " ясно предизвестие “, Луиз Баур, президент на Световната федерация за битка със затлъстяването, сподели, че политиците би трябвало да работят в този момент, с цел да предотвратят утежняването на обстановката.

" Особено обезпокоително е да се види, че процентът на затлъстяването нараства най-бързо измежду децата и юношите “, сподели тя в изказване и прибавя: " Правителствата и политиците по света би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да избегнат прехвърлянето на здравните, обществените и икономическите разноски върху по-младото потомство. “

 

Докладът открива, че детското затлъстяване може да се удвои по отношение на равнищата от 2020 година до 208 милиона момчета и 175 милиона девойки до 2035 година

Цената за обществото е забележителна вследствие на здравословните условия, свързани с наднорменото тегло, сподели федерацията: повече от 4 трилиона $ годишно до 2035 година, или 3% от международния Брутният вътрешен продукт. Въпреки това създателите споделиха, че не упрекват обособени хора, а приканват държавните управления да се съсредоточат върху обществените, екологичните и биологичните фактори.

 

Докладът употребява показател на телесна маса (ИТМ) за своите оценки, число, изчислено посредством делене на тежестта на човек в килограми на неговия растеж в метри на квадрат. В сходство с насоките на Световната здравна организация ИТМ резултат над 25 значи наднормено тегло, а над 30 е затлъстяване.

 

През 2020 година 2,6 милиарда души попадат в тези категории, или 38% от популацията на света. Докладът също по този начин откри, че съвсем всички страни, за които се чака най-голямо нарастване на затлъстяването през идващите години, са страни с ниски или междинни приходи в Азия и Африка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР