Повече от половината от рециклираните отпадъци в София се предават

...
Повече от половината от рециклираните отпадъци в София се предават
Коментари Харесай

60% от рециклираните отпадъци в София се предават от клошари

Повече от половината от рециклираните боклуци в София се предават от клошари, а общият им годишен приход възлиза на най-малко 16 милиона лв.. Това демонстрира разбор на Институт „ Отворено общество”.

Между 4 и 5 хиляди души постоянно събират и предават боклуци от контейнерите в София.

60% от преработвания отпадък в столицата се предава точно от бездомници. Годишно от предаване на хартия, стъкло и метал по този начин наречените „ дребни събирачи” печелят 16 милиона лв..

Това обаче не значи, че са милионери – годишно скитник изкарва от преработване 3200 лв., или едвам 266 лв. на месец.

Любопитно е още, че 80% от клошарите работят всеки ден това, и то над 7 часа дневно.

Снимка: btvnovinite.bg

В същото време повече от половината от компаниите и предприятията у нас към този момент събират разделно боклуци.

Почти всички боклуци в завод за пътни знаци се употребяват още веднъж в производството – от тях се вършат по-дребните елементи и по този начин се пестят пари. Остатъците се събират разделно и пращат на лицензирана компания за преработване.

„ В самото произвеждане и самата поръчка за нашите елементи ние поръчваме ламарината в специфичен размер, който да дава все по-малко отпадък”, означи Георги Георгиев от предприятието.

Циментовият цех край врачанското село Бели Извор е затворил цикъла – там гори боклукът, който не може да се рециклира и се употребява като сила за производството на цимент.

„ С тези боклуци оказваме помощ на общините да понижат каузи на отпадъците, които те депонират, и в това време понижаваме потреблението на невъзобновяеми естествени ресурси”, изясни Ивайло Божков, механически шеф на завода.

Освен битови боклуци, половината от предприятията у нас генерират и промишлени. Повечето към този момент събират разделно и рециклират боклука, а единствено 10% не вършат това. Според бизнеса обаче липсват тласъци за екополитики в производствата.

„ Колкото по-голям е размерът на боклука, толкоз по-голяма да е таксата, а не както в този момент и за компаниите, и за жителите е обвързвано със цената на недвижимия имот”, уточни Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата.

В доста страни депонирането на боклуци към този момент е неразрешено, а при нас концепцията е това да стане най-късно до 2030 година

Снимка: btvnovinite.bg

88% от компаниите и предприятията признават, че с преработването желаят да градят положителен имидж, сочи още проучването.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР