Повече от половината може да фалиратИма два сценария за развитие

...
Повече от половината може да фалиратИма два сценария за развитие
Коментари Харесай

Гражданска поскъпва без лимит на обезщетенията

Повече от половината може да банкрутират


Има два сюжета за развиване на обстановката със наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “. Първият е разсъдъкът да победи и да се постави предел на компенсациите за болежка и страдалчество на роднините на потърпевшите от произшествия. А вторият е да не се прави нищо, което ще докара до банкрут на най-малко половината застрахователи на пазара, а цената от 1000 лева за „ Гражданска отговорност “ ще бъде напълно действителна. Това изясни за „ Труд “ изпълнителният шеф на Бул Инс Стоян Проданов. Проблемът е, че с решение на Върховния касационен съд (ВКС) кръгът на роднините, които могат да претендират за компенсации беше уголемен като към досегашните родители и деца бяха добавени братя, сестри, баби, дядовци, чичовци и всички с прочувствена връзка със починалия в злополука.

„ Гражданска отговорност “ има отминалост 5 година като за този интервал на пътя са починали към 3500 души. След решението на съда броят на околните, които може да желаят обезщетение ще нарасне 2 пъти като се чакат над 10 хиляди нови искове за компенсации. При приблизително обезщетение от 140 хиляди лева застрахователите би трябвало да изплатят още 1,5 милиарда лева, пресметна Стоян Проданов.

Проблемът е, че у нас няма методика за обезщетение на роднините съгласно възрастта на потърпевшия, неговите приходи и семейство, за което се грижи – т.е. да се обезщетят материалните загуби на фамилията от загубата на техния непосредствен. Затова в съда се преглеждат единствено каузи за породена болежка и страдалчество на околните на починалия, където присъжданите суми всяка година нарастват. Затова застрахователите желаят да се сложат предели за тези компенсации и да се приготви методика за установяване на компенсации за материалните загуби. Същата позиция обявиха и от работодателските организации АИКБ и КРИБ. В редица страни от Европейски Съюз има предели на компенсациите за болежка и страдалчество, които са от 1500 до 30 000 евро.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР